:format(webp)/nginx/o/2025/04/04/16754246t1h0f57.jpg)
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) otrdien sācis epidemioloģisko izmeklēšanu vēl trīs Šiga toksīnu producējošo E. coli infekcijas gadījumos, liecina informācija SPKC mājaslapā.
Saslimušie ir divi pieaugušie un viens jaunietis vecuma grupā no 15 līdz 18 gadiem. Saslimušie ārstējas ambulatori. Kā norāda SPKC, patlaban nevar apgalvot, ka šie gadījumi ir saistīti ar uzliesmojumu un ir nepieciešamas papildu laboratoriskā pārbaude.
Līdz ar to kopā reģistrēti 60 E. coli saslimšanas gadījumi, informē SPKC.
LETA jau ziņoja, ka Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudēs noņemtajos 140 pārtikas produktu paraugos un 19 nomazgājumos no ārējās vides objektiem un personāla rokām Šiga toksīnu producējošā E. coli jeb zarnu nūjiņas infekcija nav konstatēta.
Tāpat dienests saņēmis atbildes par 84 nomazgājumu paraugiem, kas izmeklēti uz higiēnas kritērijiem. Visi paraugi bijuši atbilstoši, aģentūrai LETA norādīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča.
SPKC pirmdien vēstīja, ka saslimstības analīze šobrīd nenorāda uz tālāku infekcijas izplatīšanos kontaktpersonu vidū.
Šobrīd ir maz ticams, ka inficēšanās būtu notikusi ārpus izglītības iestādēm, jo netiek novēroti saslimšanas gadījumi tiem, kas nav apmeklējuši izglītības iestādes, atzina centrā, kas aizvien turpina epidemioloģisko izmeklēšanu.
SPKC skaidro, ka visiem cilvēkiem un dzīvniekiem zarnās ir baktērijas, ko sauc par Escherichia coli (E. coli) jeb zarnu nūjiņu. Tās ir daļa no cilvēku normālās baktēriju floras un parasti nekaitīgas. Tomēr ir īpaši E. coli celmi, kas spēj veidot toksīnus jeb indīgas vielas un izraisīt nopietnu slimību.
Šos celmus dēvē par STEC/VTEC (Šigas toksīnu vai verotoksīnu veidojošā E. coli). Tie var izraisīt smagu, asiņainu caureju, kas dažos gadījumos rada akūtu nieru mazspēju, kam nepieciešama intensīva aprūpe.
Šo celmu galvenais rezervuārs ir zālēdāji dzīvnieki, īpaši liellopi. Izraisītājs izdalās no dzīvnieka vai no cilvēka organisma ar fekālijām. Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku, nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus. Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku.
SPKC atgādina pārtiku apstrādāt termiski atbilstoši, zem tekoša ūdens skalot augļus un dārzeņus, un īpaši tos produktus, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa. Ja parādās infekcijas simptomi - krampjveida sāpes vēderā vai asiņaina caureja - nekavējoties jāsazinās ar ārstu.