UZTURĀ JĀBŪT ABSOLŪTI VISAM.
- Kā Jūs definētu pareizu uzturu?
- Tas ir ļoti individuāli. Mūsu komandā ir arī uztura speciālisti. Viņi atsevišķi vērtē pacientus, viņu ēšanas principus un pielāgo ēdienkarti. Es parasti pacientiem saku tā: uzturā jābūt absolūti visam, sākot ar vienkāršiem piena un gaļas produktiem un beidzot ar ceptiem, kūpinātiem izstrādājumiem. Pārtikai ir jābūt dažādai, un nevajag ēst tikai divas reizes dienā, turklāt lielām porcijām, labāk to darīt biežāk un mazākās devās, tad uzturs labāk uzsūcas mūsu organismā.
- Un cik daudz dzert ūdeni?
- Vajag dzert pietiekami daudz ūdens, jo ir ļoti svarīgi, lai tā organismā netrūktu. Seniori to ļoti bieži aizmirst. Citi savukārt aizmirst, ka ir produkti, kuri palīdz izvadīt ūdeni no organisma. Piemēram, cilvēks pa dienu patērējis daudz kafijas, pa virsu izdzēris divus litrus ūdens, un viņam liekas, ka viss ir kārtībā. Bet pilnīgi iespējams, ka šīs kafijas dēļ viņš skraida uz tualeti un pa dienu ir zaudējis vairāk ūdens, nekā uzņēmis. Tas nozīmē, ka viņa organismā ir šķidruma deficīts.
- Vai tas var kaitēt arī locītavām?
- Ūdens ir ļoti svarīgs elements, lai veidotos kolagēns. Kolagēns sintezējas mūsu organismā un ap 80% sastāv no ūdens, tas ir vajadzīgs cīpslām un arī citām saistaudu struktūrām. Ja cilvēkam organismā nav pietiekamu ūdens resursu, tad kolagēna ražošana tiek kavēta. Kolagēni – tie iedalīti dažādos tipos - ir šķiedras, kuras veido saistaudu struktūru. Lai vieglāk saprastu, piemēram varam ņemt audumu. Vismazākais, tievākais diedziņš, no kā šī drēbe sastāv, ir kolagēns. Kolagēni ir kā smalki pavedieni, kuri savienojas viens ar otru, pinot lielāku, biezāku diegu, un savijoties kopā ar citām aminoskābēm un struktūrām, izveido šo audumu, tas ir, cīpslu, muskuli vai saiti.