Šodienas redaktors:
Dace Otomere
Iesūti ziņu!

Pieci iemesli, kāpēc augu izcelsmes uzturs ir noderīgs mums un labvēlīgs planētai

Raksta foto
Foto: Monticello, Shutterstock

Katru gadu aizvien vairāk cilvēku pievienojas pasaules iniciatīvai “Veģetārais janvāris” jeb “Vegvāris” (no angļu val. “Veganuary”), kas aicina janvārī izmēģināt augu izcelsmes uzturu. Šī akcija, kuru aizsāka Lielbritānijā 2014. gadā dibinātā organizācija “Veganuary”, vairāku gadu laikā ir ieguvusi milzu popularitāti un kļuvusi par iedvesmas avotu miljoniem cilvēku, liekot mainīt savas attiecības ar uzturu.

Uzņēmums “Bonduelle”, kas mudina savā uzturā iekļaut vairāk augu izcelsmes produktu, jau daudzus gadus veido atbildīgu attieksmi pret dabu un cilvēkiem, kā arī rada kvalitatīvus dārzeņu produktus, stāsta par galvenajām šāda lēmuma priekšrocībām.

1. Labvēlīgi veselībai

Kā zināms, veģetārs uzturs ir lielisks veids, kādā uzlabot veselību un samazinātu konkrētu slimību risku. Pētījumi rāda, ka personas, kuru uztura pamatu veido augu izcelsmes pārtika, retāk slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, II tipa diabētu un konkrētām vēža formām. Dārzeņi, augļi, graudi un pākšaugi nodrošina organismu ar nepieciešamajām šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, vienlaikus palīdzot uzturēt veselīgu svaru.

2. Vairāk dažādības ēdienkartē

Veģetārs uzturs mudina nobaudīt jaunas garšas un izmēģināt jaunas receptes. Kaut arī sākumā varētu šķist, ka bez gaļas un piena produktiem izvēles iespējas ir pavisam niecīgas, patiesībā šī izvēle sniedz iespēju atklāt daudz jaunu ēdienu. Jo veģetārs uzturs nozīmē ne tikai svaigus dārzeņus, piemēram, gurķus vai tomātus, bet arī dažādus putraimus, sakņu dārzeņus un pākšaugus, riekstus un sēklas. Izmēģinot veģetārus ēdienus, piemēram, biešu salātus ar pupiņām, varat dažādot savu uzturu, vienlaikus nodrošinot organismu ar tam nepieciešamajām vielām.

3. Mazāks oglekļa pēdas nospiedums

Gaļas un piena produktu ražošana ir viens no lielākajiem siltumnīcefektu izraisošās gāzes avotiem. Piemēram, liellopu audzēšanai ir nepieciešams daudz dabas resursu – gan zeme, kas tiek izmantota liellopu ganībām, gan ūdens, kas nepieciešams graudu audzēšanai. Aizstājot vismaz daļu sava uztura ar augu izcelsmes produktiem, varam ievērojami mazināt savu ietekmi uz planētu. Arī mazas pārmaiņas, piemēram, dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu aizstāšana ar augu izcelsmes olbaltumvielām var ievērojami mainīt ietekmi uz vidi ilgtermiņā.

Raksta foto
Foto: Alexander Rutz, Shutterstock

4. Augstāks dzīvnieku labturības līmenis

Vēl viens svarīgs iemesls, lai izvēlētos veģetāru uzturu, ir dzīvnieku labturība. Katru dienu miljoniem dzīvnieku tiek audzēti lopkopības kompleksos, kuros bieži netiek nodrošinātas labturības prasības. Samazinot dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu, varam ievērojami mazināt dzīvnieku ciešanas, veicināt ētiskāku pārtikas ražošanas veidu un vienlaikus humānāku attieksmi pret dzīvniekiem.

5. Ekonomiskās priekšrocības

Augu izcelsmes produkti, piemēram, pupiņas, lēcas, rīsi un sezonas dārzeņi parasti ir lētāki par dzīvnieku izcelsmes produktiem. Tas nozīmē, ka, izvēloties veģetāru uzturu, jūs ne tikai bagātināsiet savu uzturu, kas savukārt nāks par labu veselībai, un rūpēsieties par planētas labklājību, bet varēsiet arī ietaupīt līdzekļus. Turklāt veģetārs uzturs ļauj efektīvi plānot pirkumus un samazināt pārtikas izšķērdēšanu, jo tādus produktus kā putraimus, konservētus vai saldētus dārzeņus var uzglabāt ilgu laiku.

Ar augu izcelsmes produktiem bagāts uzturs – apzināta izvēle, kas var pozitīvi ietekmēt jūsu veselību, vidi un dzīvnieku labturību. Iniciatīva “Vegvāris” sniedz lielisku iespēju sākt ceļojumu ilgtspējīgāka dzīvesveida virzienā. Jo ikviens mazs solis var kļūt par lielu pārmaiņu sākumu. Vai esat gatavi pievienoties iniciatīvai?

Uz augšu