Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

SM valsts sekretāra amatam virza Židkovu

Andulis Židkovs
Andulis Židkovs Foto: Lita Krone/LETA

Satiksmes ministrija (SM) saskaņošanai virzījusi rīkojuma projektu, kas paredz pašreizējo Valsts dzelzceļa administrācijas direktoru Anduli Židkovu pārcelt SM valsts sekretāra amatā, liecina informācija Tiesību aktu projektu portālā.

Atbilstoši Dzelzceļa likumam Valsts dzelzceļa administrācijas direktoru pēc satiksmes ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets. Tādējādi, lai Židkovu ieceltu SM valsts sekretāra amatā, ir nepieciešams Ministru kabineta lēmums.

SM valsts sekretāra amats ir vakants kopš 2024.gada 24.janvāra, kad satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) rosināja disciplinārlietu par iespējamajiem pārkāpumiem SM valsts sekretāres Ilondas Stepanovas darbībā.

Līdz ar to no gada sākuma SM valsts sekretāra pienākumu izpildītājas pienākumus sāka pildīt Ligita Austrupe, savukārt šogad 15.oktobrī Austrupe nolēma darbu ministrija neturpināt.

Tādējādi no 2024.gada 21.oktobra Židkovs pilda gan Valsts dzelzceļa administrācijas direktora pienākumus, gan SM valsts sekretāra pienākumu izpildītāja pienākumus.

Rīkojuma projektā norādīts, ka Židkovs atbilst SM valsts sekretāra amata prasībām. Viņam ir zināšanas par Ministru kabineta darbības principiem un lēmumu pieņemšanas procesu, administratīvajās tiesībās un procesā, budžeta un finanšu vadībā, kā arī pieredze vadošā amatā transporta un sakaru nozarēs.

Vienlaikus ir uzklausīts Židkova viedoklis un saņemta piekrišana pārcelšanai uz noteiktu laiku.

SM iepriekš informēja, ka Židkovam ir ilglaicīga augstākā līmeņa vadītāja pieredze, galvenokārt darbā transporta un sakaru nozarē. No 2022.gada Židkovs ieņem Valsts dzelzceļa administrācijas direktora amatu, pirms tam no 2017.gada viņš strādāja izpilddirektora amatā Ozolnieku novada pašvaldībā.

Savukārt no 2011.gada līdz 2014.gadam Židkovs bija valdes loceklis Autotransporta direkcijā, bet pirms tam no 2009.gada bija AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs. No 2006.gada līdz 2009.gadam viņš bija SM valsts sekretāra vietnieks, kā arī SM Židkovs strādāja no 1997.gada līdz 2005.gadam, ieņemot dažādus amatus. Židkovs gandrīz septiņus gadus bija arī Rīgas lidostas padomes loceklis.

SM atzīmē, ka tāpat no 2014.gada līdz 2015.gadam Židkovs strādāja par Eiropas Savienības (ES) Augsta līmeņa politikas padomnieku misijā Moldovas Transporta un autoceļu infrastruktūras ministrijā.

LETA jau ziņoja, ka no 15.oktobra, SM valsts sekretāra pienākumu izpildītājas amatu atstāja Austrupe.

Tāpat ziņots, ka šogad jūlijā valdība nolēma Stepanovu atbrīvot no SM valsts sekretāres amata. Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas Stepanovai piemēroja disciplinārsodu. Viņu pazemināja amatā un 1.jūlijā pārcēla Sakaru departamenta direktora amatā uz laiku līdz 2025.gada 10.februārim, kad viņai būtu beidzies pilnvaru laiks valsts sekretāres amatā.

Valdības lēmums paredz atbrīvot Stepanovu no SM valsts sekretāres amata 2025.gada 10.februārī jeb nepagarinot darba attiecību termiņu.

Šāds lēmums pieņemts atbilstoši Valsts civildienesta likumam, kas paredz, ka sešus mēnešus pirms termiņa beigām var lemt par atbrīvošanu no amata saistībā ar termiņa izbeigšanos, informējot par to personu, attiecībā uz kuru lēmums pieņemts.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu