Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Gruzijas prezidente: Vēlēšanu propaganda ir pilnībā nokopēta no Krievijas propagandas (5)

Foto: Reuters/ScanPix

Proeiropeiski noskaņotā Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili pirmdien intervijā ziņu aģentūrai AFP nosodījusi krāpšanos, kas raksturoja sestdien notikušās parlamenta vēlēšanas.

Saskaņā ar vēlēšanu komisijas izsludinātajiem rezultātiem pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas līdzšinējā valdošā partija "Gruzijas sapnis" vēlēšanās ieguvusi 53,92% balsu, bet četras prorietumnieciskās opozīcijas partiju apvienības kopā - 37,78% balsu.

Opozīcija uzskata vēlēšanas par negodīgām un atteikusies atzīt zaudējumu partijai, kuru tā apsūdz prokremliskā autoritārismā. Zurabišvili paziņojusi, ka šie rezultāti ir pilnīga falsifikācija, kā arī paudusi aizdomas par Krievijas iejaukšanos.

Zurabišvili aģentūrai AFP sacīja, ka vēlēšanās tika izmantotas diezgan sarežģītas krāpnieciskas shēmas. Viņasprāt, augstais krāpšanas plānošanas līmenis liecina par "Krievijas metodoloģiju", kas nav pārsteidzoši, "ņemot vērā, kādas ir attiecības starp pie varas esošo partiju un Krieviju". Viņa norādīja, ka "Gruzijas sapņa" "vēlēšanu propaganda ir pilnībā nokopēta no Krievijas propagandas" un "viņiem ir PR cilvēki (..), kas nāk no Krievijas".

Vēlēšanās tika "pirktas balsis, izdarīts spiediens, jo īpaši uz valsts amatpersonām, izdarīts spiediens uz ieslodzīto ģimenēm, kurām var apsolīt atbrīvošanu", sacīja prezidente, piebilstot, ka pie vēlēšanu iecirkņiem stāvēja mikroautobusi, kuros tika dalīta nauda.

Tika arī izmantotas metodes, kas saistītas ar elektroniskās balsošanas tehnoloģiju, kas vēlēšanās tika izmantota pirmo reizi, norādīja Zurabišvili. Personas apliecības ar vienu un to pašu numuru tika izmantotas vairākkārtējai balsošanai dažādos reģionos, viņa piebilda.

"Ir ļoti grūti apsūdzēt valdību, un tas nav mans uzdevums, bet metodoloģija ir krievu," uzsvēra prezidente.

Nosaucot Krieviju par agresoru, Zurabišvili atzina, ka, "kamēr Krievija neatgriežas uz starptautisko normu un standartu ceļa, ar to ir grūti tikt galā". Krievija "rada draudus, tāpēc mums tas ir jāņem vērā, un es domāju, ka cilvēki šeit to lieliski apzinās", piebilda prezidente.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu