Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Gruzijas prezidente neatzīst vēlēšanu rezultātus. Aicina uz protestiem

Foto: AP/Scanpix

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili svētdienas vakarā paziņoja, ka neatzīst centrālās vēlēšanu komisijas publiskotos parlamenta vēlēšanu rezultātus, un aicināja opozīcijas atbalstītājus protestēt.

Preses konferencē Zurabišvili sacīja, ka šo vēlēšanu atzīšana nozīmē "Krievijas atnākšanu un Gruzijas pakļaušanu".

"Mēs esam liecinieki Krievijas specoperācijai, hibrīdkara pret Gruzijas tautu mūsdienu formai," teica prezidente.

"Ne tādēļ es atbraucu uz šo valsti," sacīja Zurabišvili, kas dzimusi Francijā gruzīnu politisko emigrantu ģimenē.

"Mūsu senči nedzīvoja, lai tā notiktu, un mēs to nepieņemsim. Neviens nevar atņemt Gruzijai Eiropas nākotni," uzsvēra prezidente.

Zurabišvili aicināja opozīcijas atbalstītājus pirmdienas vakarā rīkot protesta mītiņus.

Pirms šī paziņojuma Zurabišvili konsultējās ar galvenajām opozīcijas partijām.

Jau vēstīts, ka Gruzijas centrālā vēlēšanu komisija svētdien paziņoja, ka valdošā promaskaviskā partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā. Savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem, un divi lielākie opozīcijas saraksti - "Koalīcija par pārmaiņām" un "Vienotība - Nacionālā kustība" - svētdien paziņoja, ka atsakās pieņemt parlamenta deputātu mandātus.

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 99% vēlēšanu iecirkņu "Gruzijas sapnis" ieguvusi 54,08% balsu, bet četru prorietumniecisku opozīcijas partiju alianšu apvienība - 37,58% balsu, preses konferencē teica centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Giorgijs Kalandarišvili.

Atbilstoši šiem rezultātiem "Gruzijas sapnis" ieguvis 91 no 150 vietām parlamentā - pietiekami, lai izveidotu valdību bez citu partiju pieaicināšanas.

Nobalsojušo aptauja, ko pēc opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Formula" pasūtījuma veica ASV socioloģisko pētījumu kompānija "Edison Research", liecina, ka četru opozīcijas spēku apvienība kopā ieguvusi 51,9% balsu, bet valdošā partija "Gruzijas sapnis" - 40,9% balsu.

Zurabišvili iepriekš paudusi satraukumu par vardarbības gadījumiem dažos vēlēšanu iecirkņos un apsūdzībām par biļetenu viltošanu un vēlētāju iebiedēšanu.

Balsošanu vēlēšanās "apgrūtināja nevienlīdzīgi spēles noteikumi, spiediens un spriedze", teikts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), Eiropas Parlamenta un NATO Parlamentārās asamblejas kopīgās novērošanas misijas paziņojumā, kurā arī paustas bažas par rezultātu ticamību.

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Krievijas diktatora Vladimira Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Gruzija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, un Brisele ir brīdinājusi, ka šīs vēlēšanas noteiks valsts iespējas pievienoties blokam.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu