Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Koris MASKA iegūst "Grand Prix" un ievērojamu naudas balvu starptautiskā kormūzikas konkursā Dienvidkorejā

Koris MASKA
Koris MASKA Foto: Preses foto

Mārupes novada jauktais koris MASKA 26. oktobrī izcīnīja uzvaru starptautiskā kormūzikas festivālā "Busan Choral Festival and Competiton", kas notika Dienvidkorejas pilsētā Busanā. Koris saņēma galveno naudas balvu – 20 miljonus Dienvidkorejas vonu (13 300 eiro), informē kora pārstāvji.

MASKA arī ieguva vairākas citas augstākā līmeņa balvas: 1. vietu gan tautas, gan klasiskās mūzikas kategorijās, kā arī labākā diriģenta balvu.

Festivāls notika laikā no 23. līdz 26. oktobrim, tajā piedalījās 57 kori no Dienvidkorejas, Indonēzijas, Singapūras un Latvijas. Koris MASKA mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Jāņa Ozola vadībā izpildīja septiņus skaņdarbus klasiskās un tautas mūzikas kategorijās, lai demonstrētu spēju izpildīt dažādu žanru un sarežģītības līmeņu mūziku.

Jānis Ozols: "Esmu neizsakāmi priecīgs un gandarīts par kora sasniegumiem šajā prestižajā un kormūzikas pasaulē tik nozīmīgajā konkursā!

Šī ir pirmā reize Busanas kormūzikas festivāla un konkursa vēsturē, kad tajā uzvar koris no Eiropas. Mums izdevās iznest latviešu kormūziku plaši pasaulē un ar to pārsteigt arī žūriju."

"Busan Choral Festival and Competiton" ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem koru festivāliem un konkursiem Āzijā, kas ik gadu notiek Dienvidkorejas pilsētā Busanā.

Festivāls pulcē augstākā līmeņa amatieru korus un kormūzikas entuziastus no visas pasaules, lai svinētu mīlestību pret kormūziku un sniegtu iespēju savstarpējai mijiedarbībai, sadarbībai, citu kultūru iepazīšanai un draudzīgai konkurencei.

Šogad festivāls svinēja divdesmito jubileju un pulcēja 2380 dalībniekus.

Chung-Suk Kim, "Busan Choral Festival and Competiton" prezidents:

"Busanas koru festivāls ir telpa, kur satiekas dažādas kultūras un mākslas. Ar festivāla starpniecību esam apliecinājuši, ka mūzika ir kopīga valoda, kas mūs visus vieno.

Mēs cenšamies visā pasaulē izplatīt cerību un gaismu tiem, kam tā nepieciešama, izmantojot harmoniskās mūzikas pacilājošo spēku.

Šogad festivāls svinēja savu 20. jubileju un pulcēja 2380 dalībniekus, tāpēc arī nākotnē vēlamies sniegt mūzikas skaistumu vēl lielākam cilvēku skaitam un veicināt kultūru daudzveidību."

Nepilnu divu nedēļu garajā koncerttūrē Dienvidkorejā, koris MASKA papildu dalībai kormūzikas konkursā sniedza vairākus koncertus Seulā un Busanā, izpildot gan konkursam sagatavoto repertuāru, gan arī iepazīstinot klausītājus ar latviešu tautas mūziku un populāriem rokmūzikas hītiem.

Īpaši lielas klausītāju ovācijas izpelnījās grupas "Pērkons" dziesmu izpildījums kora aranžijās, kā arī Raimonda Paula dziesma "Dāvāja Māriņa", kas ir ļoti populāra Dienvidkorejā.

Koris MASKA ir viens no augstāk novērtētajiem amatieru koriem Latvijā, kas ieņem nozīmīgu lomu latviešu kormūzikas tradīciju attīstīšanā un popularizēšanā. Koris tika dibināts 2000. gadā, tā dibinātājs, diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Ozols.

Kora unikalitāte ir spēja izpildīt dažādu žanru mūziku, sākot ar kormūzikas klasiku un beidzot ar pasaulē populāru popmūziku. Kora sniegums augstu novērtēts nozīmīgos kormūzikas konkursos un festivālos Īrijā, Japānā, Austrālijā, Itālijā, Spānijā un citur. Tuvākie kora MASKA koncerti notiks 16. novembrī Siguldā un 23. novembrī Saldū, kur koris izpildīs koncertprogrammu "MASKA. PĒRKONS. A Cappella", kā arī 14. decembrī Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, notiks Ziemassvētku koncerts "MASKA. PĒRKONS. Cosmos".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu