Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VIDEO Balsu pirkšana, krāpšanās un vardarbība. Gruzijā nemierīgi norit svarīgas parlamenta vēlēšanas

Foto: netgazeti/X

Gruzijā 26. oktobrī notiek parlamenta vēlēšanas, kuras noteiks, kāda būs valsts valdība nākamos četrus gadus un vai Gruzija virzīsies tuvāk Eiropai vai savam ziemeļu kaimiņam.

Šī gada vēlēšanu fokusā ir cīņa starp pašreizējo valdošo partiju "Gruzijas sapnis", kas ietur arvien autoritārāku un prokrieviskāku kursu, un proeiropeisko opozīciju.

"Gruzijas sapnis" šogad pieņēma tā saukto ārvalstu aģentu jeb Krievijas likumu, neskatoties uz plašiem pilsoņu protestiem. Līdzīgs likums Krievijā iznīcināja visas demokrātiskās institūcijas un nostiprināja diktatūru.

Gruzīnu izvēle noteiks valsts izredzes turpināt savulaik izraudzīto ceļu uz pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Līdz plkst. 17 vairāk nekā puse no balsotājiem, 1 768 816 pilsoņi, bija veikuši savu izvēli.

Kā raksta "Batumelebi/Netgazeti", vairākos vēlēšanu iecirkņos novērtas nekārtības.

Līdz plkst. 10 vēlēšanu novērotāji bija fiksējuši trīs vēlētāju uzpirkšanas gadījumus.

Sociālajos tīklos strauji izplatījies videi no 69. vēlēšanu iecirkņa, kur vēlēšanas notiek neelektroniski. Tajā iemūžināts iespaidīgs mēģinājums krāpties ar biļeteniem. Rezultāti no šī iecirkņa pēc incidenta anulēti un atzīti par nederīgiem. Sākta izmeklēšana saskaņā ar Kriminālkodeksu par pārkāpumiem, kas saistīti ar vēlēšanām.

Pēc koalīcijas "Stiprās Gruzijas" pārstāves Anas Nacvlišvili sacītā, "Gruzijas sapņa" goda priekšsēdētāja Bidzina Ivanišvili balsošanas laikā tika pārkāpts Gruzijas likumus, jo, viņam atrodoties iecirknī, ieeja tajā tika bloķēta un pilsoņiem nebija iespējams balsot.

Gruzijas pilsonisko organizāciju koalīcijas uzraudzības misija "Mana balss", kas uzrauga Gruzijas parlamenta vēlēšanu norisi visos vēlēšanu apgabalos, ziņo, ka vairākos vēlēšanu apgabalos pret novērotājiem un mediju pārstāvjiem vērsta fiziskas vardarbība un spiediens.

Pēc novērotāju sniegtās informācijas "Manai balsij" laika posmā no plkst. 11 līdz 15 fiksēti sekojoši pārkāpumi:

1. Nepareizi veikta atzīmēšana/nobalsots bez atzīmes – 70 iecirkņos;

2. Pārkāpta balsošanas slepenība – 47 iecirkņos;

3. Nesankcionētu personu klātbūtne – 139 iecirkņos;

4. Fiziskas konfrontācijas, draudu izteikšana, vardarbības gadījumi reģistrēti 38 rajonos;

5. Starp vēlēšanu iecirkņiem, kuros balsošana notiek, izmantojot elektroniskās tehnoloģijas, 133 iecirkņos konstatētas dažāda veida kļūdas, kas saistītas ar elektroniskajām tehnoloģijām, un 92 iecirkņos elektroniskās procedūras nebija skaidras un vēlētājiem saprotamas, kuru dēļ balsošanas process tika aizkavēts;

6. Tāpat 11 iecirkņos konstatēti pārkāpumi vēlētāju pārbaudē;

7. "Mana balss" novērotājiem tika liegta iespēja novērot vēlēšanu procesu 61 iecirknī.

Atsevišķos reģionos ārpus iecirkņiem vēlētāju reģistrāciju, izmantojot viņu personas datus, fiksē valdošās partijas "Gruzijas sapnis" koordinatori, kas ir nelikumīga rīcība un vēlētāju gribas izpausmes kontrole.

Konstatēti gadījumi, kad koordinatori vēlētājiem devuši mājienus balsot par "Gruzijas sapni".

15. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu novērotāja Manana Mikava pamanīja, ka "Gruzijas sapņa" aģitators dod naudu vēlētājiem. Minētajam faktam sekoja strīds starp novērotāju un aģitatoru.

Lielākajā daļā iecirkņu balsošana notiek ar elektronisko iekārtu palīdzību, kas ļauj ātrāk saskaitīt balsis.

Vēlētāji ievēlēs 150 Gruzijas parlamenta deputātus.

Gruzijas parlamenta deputātu mandātus sadalīs tām politiskajām partijām, kuras saņems vismaz 5 procentus no vēlēšanās piedalījušos vēlētāju balsīm. Vēlēšanās piedalās 18 politiskās partijas.

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Krievijas diktatora Vladimira Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Pēc mēnešiem ilgajiem protestiem, ko rīkoja gruzīni, kas savas valsts nākotni saskata ES, vēlēšanas daudzi uzskata par pēdējo iespēju apturēt bīstamo kursu uz atgriešanos Krievijas paspārnē.

Kādreizējais "Gruzijas sapņa" dibinātājs un pašreizējais partijas goda priekšsēdētājs 86 gadus vecai Ivanišvili, kas tiek uzskatīts par ietekmīgāko cilvēku valstī, jau trešo reizi ir "atgriezies" politikā un vēlēšanās startē kā valdošās partijas saraksta pirmais numurs.

Viņš piedraudējis, ka "Gruzijas sapņa" uzvaras gadījumā aizliegs visas pašreizējās opozīcijas partijas, kas, kā apgalvo Ivanišvili, esot viņa galvenā sāncenša, ieslodzījumā esošā Mihaila Saakašvili pārstāvētās Apvienotās Nacionālās kustības (ENM) atvasinājumi.

Vairums aptauju liecina, ka opozīcijas partijas kopumā varētu iegūt pietiekami daudz balsu, lai nodrošinātu vairākumu, kas ļautu tām izveidot jaunu koalīcijas valdību un pielikt punktu līdzšinējai Ivanišvili dominēšanai Gruzijas politikā.

Saskaņā ar aptauju, ko veicis ASV sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Edison Research", 34% no vēlētājiem, kas jau izlēmuši, kā balsot, atbalsta "Gruzijas sapni", kamēr četras no opozīcijas partijām vai to apvienībām kopumā var cerēt uz 53% balsu. Neviena cita no partijām, kas startē vēlēšanās, domājams, nepārvarēs iekļūšanai parlamentā noteikto 5% barjeru.

Tomēr vēlēšanu iznākums nebūt nav skaidrs, jo vairāk nekā ceturtdaļa aptaujāto atzinuši, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsot, vai arī atteikušies atbildēt uz šo jautājumu.

Tajā pašā laikā saskaņā ar aptauju, ko pēc valdības kontrolētā televīzijas kanāla "Imedi" pasūtījuma veicis uzņēmums GORBI, "Gruzijas sapni" atbalsta 59,5% vēlētāju, kamēr divas opozīcijas partiju apvienības, kam vienīgajām esot cerības pārsniegt 5% barjeru, iegūs tikai 23,9% balsu.

Balsošana sāksies plkst.7.00 pēc Latvijas laika un ilgs līdz plkst.19.00. Uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas sagaidāmi nobalsojuši aptauju rezultāti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu