Šodienas redaktors:
Dace Otomere

"Viņš ļoti vēlējās dzīvot." Austrumu slimnīcas mediķi 13 stundu operācijā izņem kakla audzēju un atjauno seju

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca. Foto: Līga Gredzena/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) 43 gadus vecam pacientam veikta ļoti sarežģīta un radikāla galvas un kakla audzēja operācija. 13 stundu ilgās operācijas laikā izņemts audzējs, kurš bija skāris pusi augšžokļa, mutes pamatni, mēli un seju, un ar paša lēveriem seja atkal atjaunota, vēstīja raidījums "Panorāma".

Kā stāstīja Onkoķirurģijas klīnikas Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Renārs Deksnis, pacientam tika nozīmēti izmeklējumi zaļā koridora ietvaros. Tika konstatēts plašs audzējs mutes pamatnē, mēlē, apakšžokļa kaulā, kas tuvu sejas ādai.

Ārstiem nebija piemēru, no kuriem smelties pieredzi šādai operācijai. RAKUS plastikas ķirurgs, medicīnas doktors Jānis Zariņš atzina: "Šis bija gadījums, kad nevarējām sekot pasaules rekomendācijām. Tas audzējs tika traktēts kā neoperējams. Un pēc ķīmijterapijas palika tādos pašos izmēros. Nākamais solis – nedarīt neko. Bet pacientam ir 43 gadi, ģimene, viņš ļoti vēlas dzīvot."

Operācija ilga 13 stundas, un tā ir vērienīgākā audzēja izņemšanas operācija Latvijā.

Deksnis stāstīja, ka audzējs bija ļoti plašs un skāra anatomiski svarīgas zonas – mēli, mutes pamatni, tādēļ nācās izņemt daļu sejas ādas.

"Tas unikālais ir tas, ka visu vajadzēja kā puzlīti salikt atpakaļ, lai var ēst, runāt, dzīvot," viņš pauda.

Pacients dzīvo, viņš spēj runāt un ēst, ne par ko nesūdzas. Tagad pacientam turpinās staru terapija.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu