Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Pie Maskavas būvē slepenu laboratoriju. Rodas aizdomas, ka tā ir bioieroču ražotne

Foto: n.k.junky/Shutterstock

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī sākuma vairākkārt pierādīts, ka okupantu armija frontē pielieto ķīmiskos ieročus. Tāpat daudzi eksperti pauduši, ka Krievija, iespējams, izstrādā arī bioloģiskos ieročus. Kā raksta izdevums "The Washington Post", uzņēmumi "MAXAR" un "Planet Labs" satelītattēlos iemūžinājuši specializētu laboratorijas kompleksu pie Maskavas, kurā tiek pētīti un izstrādāti dažādi patogēni. Tos esot paredzēts pielietot karā. 

Laboratorija atrodas bijušā bioieroču izpētes centra "Sergijev Posad-6". Aukstā kara laikā centrā tika eksperimentēts ar vīrusiem, kas izraisa masalas, Ebolas vīrusu un citas slimības. 

Satelītattēlos redzams, ka norisinās veco centra telpu renovācijas darbi. Turklāt kompleksā tiek būvētas desmit jaunas ēkas aptuveni 23225 kvadrātmetru platībā.

Kā norāda WP, darbi teritorijā sākās 2022. gada maijā – ap to laiku Kremlis uzsāka dezinformācijas kampaņu, kurā tika apgalvots, ka ASV Ukrainai palīdzot izstrādāt bioloģiskos ieročus.

Kā raksta WP, attēlos redzamas vairākas pazīmes, kas liecina par to, ka teritorijā tiek būvēta laboratorija – uz ēku jumtiem atrodas desmitiem gaisa attīrīšanas iekārtu, teritorijas plānojums atbilst laboratorijai, tāpat izbūvēta pazemes infrastruktūra un uzcelta elektrostacija.

Vienlaikus ASV izlūkdienestu pārstāvji un bioloģiskās aizsardzības eksperti norāda, ka pēc satelītattēliem nav iespējams noteikt to, vai Krievijas zinātnieki laboratorijā plāno pētīt, kā bioieročus pielietot karadarbībā.

Eksperti atgādina, ka laboratorija, kurā tiek pētīts nāvējošais Ebolas vīruss, var izskatīties identiska laboratorijai, kurā, iespējams, vīruss tiek pārveidots par ieroci.

Turklāt ap objektu apbūvēti kontrolpunkti, nocirsti koki un uzbūvēti papildu žogi, pie kuriem sargi stingri uzrauga satiksmi. WP raksta, ka šādi piesardzības pasākumi parasti tiek veikti īpaši slepenos objektos.

WP atgādina, ka "Sergijev Posad-6" ir viena no Krievijas ieroču laboratorijām, kurā nekad netika ielaisti ārvalstu eksperti. ASV izlūkdienesti secinājuši, ka kompleksā joprojām atrodas iesaldēti vīrusi, kas tika testēti un pētīti padomju laikos. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu