Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

FOTO Baltijas arhitektūras skolu konkursā par labāko atzīts RTU absolventes darbs

Katrīna Marta Peizuma
Katrīna Marta Peizuma Foto: Raul Mee/ Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un dizaina institūta maģistra studiju programmas "Arhitektūra" absolvente Katrīna Marta Peizuma uzvarējusi Baltijas Arhitektu savienības asociācijas (BAUA) rīkotajā konkursā "BAUA Awards 2024", informē RTU.

Jaunās arhitektes maģistra darbs "20.gadsimta deindustriālā arhitektūras mantojuma eksperimentālā saglabāšana aprites ekonomikā: Būvmateriālu laboratorija un Neuzbūvētās arhitektūras muzejs Eksportostā" tika atzīts par labāko 14 Baltijas arhitektūras skolu absolventu diplomdarbu konkurencē.

Peizuma savā diplomprojektā piedāvā Rīgas bijušās ostas noliktavas pārveidot par aprites ekonomikas un materiālu pārstrādes centru - Būvmateriālu laboratoriju un Neuzbūvētās arhitektūras muzeju.

Viņa rosina padomju laikā būvētajā industriālā betona ēkā apvienot komerciālās, ražošanas un pētniecības funkcijas. Tas ir alternatīvs scenārijs pilsētas plāniem. Ievērojot visus apritīgas projektēšanas un būvniecības principus, konkursa uzvarētāja vēlas radīt kontrkultūras pieminekli, kur saglabāts ostas noliktavu unikālais arhitektoniskais raksturs, klāstīja RTU.

"Līdztekus spēcīgai argumentācijai un pārliecinošai prezentācijai viņas darbs ir arī estētiski skaists un precīzi atspoguļo Jaunās Eiropas Bauhaus vērtības - ilgtspēju, telpiskās pieredzes kvalitāti un sociālo iekļaušanu," novērtēja konkursa žūrija.

"BAUA Awards" kopš 2014.gada katru gadu norisinās kādā no Baltijas valstīm, atspoguļojot aktuālās tendences arhitektūras izglītībā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā un sniedzot iespēju salīdzināt visās konkursā pārstāvētajās arhitektūras skolās izmantotās izglītības metodes un programmas, kā arī veicinot jauno arhitektu un arhitektūras skolu sadarbību un pieredzes apmaiņu. Arhitektūras studentiem tā ir iespēja parādīt savu radošo potenciālu, iegūt profesionāļu un starptautiskās arhitektu kopienas novērtējumu un atsauksmes.

Šogad konkursam bija pieteikti 14 studentu projekti no septiņām Baltijas arhitektūras skolām - RTU, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas "Riseba", Igaunijas Mākslas akadēmijas, Tallinas Tehnoloģiju universitātes, Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes, Viļņas Mākslas akadēmijas un Kauņas Tehnoloģiju universitātes.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu