Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Soli tuvāk brīvībai. Varētu pārskatīt brāļiem Menendesiem piespriesto mūža ieslodzījumu

Foto: AP/Scanpix

Brāļi Menendesi, kuri tika notiesāti par savu vecāku slepkavību, satricinot ASV pirms vairāk nekā trim desmitgadēm, ir soli tuvāk atbrīvošanai. Losandželosas apgabala virsprokurors Džordžs Gaskons ceturtdien paziņojis, ka lietā parādījušies jauni pierādījumi, un tas esot pamats pārskatīt viņiem piespriesto mūža ieslodzījumu, vēsta BBC.

Hosē un Kitijas Menendesu slepkavība 1989. gada vasaras naktī šokēja ne tikai Losandželosu, bet visu ASV. Traģiskais notikums kalpojis arī par iedvesmu seriāla "Briesmoņi: Ērika un Laila Menendesu stāsts" (Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story) izveidei straumēšanas platformā "Netflix".

Patlaban 53 gadus vecais Ēriks un 56 gadus vecais Lails Menendess izcieš mūža ieslodzījumu Kalifornijā bez iespējas tikt atbrīvotiem. Liktenīgajā naktī abi vecāki viesistabā sēdēja uz dīvāna un skatījās televīziju. Uz viņiem tika izšauts 13 reizes.

Tomēr virsprokurors uzskata, ka abi brāļi savās mājās bija pakļauti vecāku seksuālai uzmācībai. Viņš neattaisno brāļu paveikto slepkavību, taču, viņaprāt, viņi jau ir pietiekami cietuši, "samaksājot savu parādu sabiedrībai".

Kriminālprocesa laikā pagājušā gadsimta 90. gados prokurori brāļus attēloja kā bagātus bērnus, kuri metodiski plānoja slepkavības, lai iegūtu piekļuvi vecāku bagātībai. Taču viņu aizstāvības advokāti apgalvoja, ka brāļi bija gadiem ilgas emocionālas, fiziskas un seksuālas vardarbības upuri un rīkojās šādi tikai pašaizsardzības nolūkos.

Šobrīd lietā ir iegūti jauni pierādījumi apgalvojumiem par seksuālu vardarbību no vecāku puses. Viens no tiem ir Ērika 1988. gadā rakstītā vēstule kādam citam ģimenes loceklim. Tajā sīki aprakstīta viņa tēva Hosē iespējamā vardarbība.

Tāpat kļuvis zināms, ka tolaik nepilngadīgs astoņdesmito gadu puertorikāņu puišu grupas "Menudo" dalībnieks apgalvojis, ka Hosē, kurš tolaik strādāja par ierakstu kompānijas RCA vadītāju, viņu apreibinājis ar narkotikām un izvarojis. Tas noticis brīdī, kad puisis viesojies Menendesu mājā.

Gaskons norādīja, ka viņa birojs plāno iesniegt tiesā ieteikumu par brāļu lietas atkārtotu izskatīšanu. Prāvā tiks iekļauta sīkāka informācija un pierādījumi, kas pamato zemāka soda piespriešanu.

Nākamajās 30-45 dienās tiks ieplānota tiesas sēde, kurā tiesnesis izvērtēs un uzklausīs argumentus par viņu atbrīvošanu. Arī brāļi varētu piedalīties tiesā klātienē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu