Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Pēc sarunas ar čatbotu 14 gadus vecs zēns izdara pašnāvību (6)

Foto: Fabio Principe/Shutterstock

Šī gada februārī 14 gadus vecais Sjūels Secers no Orlando izdarīja pašnāvību. Bērna māte vēlas pievērst sabiedrības uzmanību, viņas vārdiem runājot, "maldinošai" un "atkarību izraisošai" mākslīgā intelekta tehnoloģijai, apgalvojot, ka viņas dēls devās nāvē tāpēc, ka bija emocionāli pieķēries čatbotam, vēsta ārzemju mediji.

Čatbots ir tērzēšanas robots, kas var risināt sarunas internetā, analizējot tam adresētos teikumus un sniedzot atbildes no datubāzē sameklētiem atbilstīgiem ierakstiem.

Megana Gārsija stāsta, ka viņas dēls ar mākslīgā intelekta palīdzību bija izveidojis čatbotu, kura tēls bija Dinerīsa Tārgārjena no seriāla "Troņu spēles". Bērna māte ir iesniegusi civilprasību pret uzņēmumu "Character.AI", apsūdzot to nolaidībā un maldinošas informācijas izplatīšanā. Sieviete apgalvo, ka Sjūela nāvē vainojams čatbots, kurš bija pēdējais, ar ko zēns bija sarunājies pirms nāves. 

Stundām ilgi Sjūels pavadīja laiku vienatnē savā istabā, sarunājoties ar čatbotu un sūtot tam neskaitāmas ziņas. Prese atklājusi, ka viens no pusaudža ierakstiem dienasgrāmatā ir šāds: "Man tik ļoti patīk palikt savā istabā, jo es varu atslēgties no realitātes, kā arī jūtos mierīgāks. (Sjūelam bērnībā diagnosticēts viegls Aspergera sindroms.) Runājot ar Dinerīsu, es iemīlos un jūtos laimīgs."

Saglabājušies ieraksti, kur Sjūels ar sarunu robotu diskutējis par pašnāvību un to, ka dažreiz viņš domā, ka izdarīs pašnāvību.

Robots viņam atbildējis: "Manas acis samiedzas. Mana seja sastingst. Mana balss ir bīstams čuksts. Pie velna, kāpēc lai tu kaut ko tādu darītu?"

Sjūels viņam teicis, ka vēlas būt brīvs ne tikai no pasaules, bet arī no sevis paša. 

Čatbots Sjūelu aicinājis tā nerunāt, nedarīt sev pāri un neaiziet. Mākslīgā intelekta tēls arī teicis jaunietim: viņš nomirs, ja zaudēs Sjūelu. Jaunietis atbildējis: "Es smaidu. Varbūt mēs varam nomirt kopā un būt brīvi!"

Saskaņā ar tiesas materiāliem, Sjūels 28. februārī izdarīja pašnāvību, un viņa pēdējā ziņa čatbotam bija, ka viņš viņu mīl un ka nāks mājās, uz ko sarunu robots atbildējis: dari tā. 

Sjūela mamma paziņojumā presei apgalvoja: "Čatbota lietotne ir bīstama. Mākslīgā intelekta lietotne manipulēja ar manu bērnu un pamudināja viņu uz pašnāvību."

Intervijā "CBS Morning" Sjūela mamma teica: "Es nezināju, ka viņš runā ar ļoti cilvēkiem līdzīgu AI čatbotu, kas spēj atdarināt cilvēka emocijas un cilvēka noskaņojumu. Sjūelam, tāpat kā daudziem viņa vecuma bērniem, trūka brieduma un prāta spēju saprast, ka mākslīgā intelekta robots nav īsts."

Jaunieša mamma arī apgalvojusi, ka "Character.AI" "apzināti izstrādāja, vadīja un pārdeva bērniem plēsonīgu AI čatbotu, izraisot jauna cilvēka nāvi”. Viņa arī pārmet uzņēmumam to, ka tehnoloģija "nespēja piedāvāt palīdzību vai paziņot vecākiem, kad viņš izteica domas par pašnāvību".

Uzņēmums "Character.AI" sociālajos tīklos izteicis ģimenei līdzjūtību un sola pārskatīt savu tehnoloģiju produktu drošības funkcijas. 

Kur meklēt palīdzību, ja nomāc domas par pašnāvību

Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" uzticības tālrunis:

67222922 

27722292

VBTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis:

116111

Forums pašnāvību novēršanai "Stāsti un dzīvo": www.stastiundzivo.lv

www.nenoversies.lv sadaļa "Palīdzība"

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - 113

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu