Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Putins pirmo reizi runā par Ziemeļkorejas karavīriem Krievijā (4)

Foto: EPA/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins Kazaņā notiekošā BRICS samita noslēguma preses konferencē pirmo reizi komentēja ziņas par Ziemeļkorejas karavīru nosūtīšanu uz Krieviju, lai piedalītos karā pret Ukrainu.

Kremļa saimniekam jautājumu par Ziemeļkorejas karavīriem uzdeva ASV televīzijas kompānijas NBC žurnālists. Mediju pārstāvis norādīja, ka satelītattēli uzrāda Ziemeļkorejas militāro spēku klātbūtni, ziņo laikraksts "Postimees".

"Ko viņi šeit dara? Vai tā nav nopietna konflikta eskalācija?" vaicāja žurnālists.

Putins atbildēja ar klasisko Kremļa propagandu, sakot, ka "tā nebija Krievijas rīcība, kas noveda pie eskalācijas." Diktators kārtējo reizi arī pieminēja "valsts apvērsumu" Ukrainā 2014. gadā. Viņš arī apsūdzēja Rietumvalstis, ka tās apbruņo Ukrainas armiju un palīdz tai karā.

Putins atgādināja, ka ceturtdien Krievijas Valsts dome ratificēja līgumu par "visaptverošu stratēģisko partnerību" ar Ziemeļkoreju, ko diktators šovasar parakstīja Phenjanā. Līgums paredz "savstarpēju palīdzību agresijas gadījumā", ja kādai no valstīm tiek uzbrukts.

"Tur ir 4. pants," Putins sacīja žurnālistiem, runājot par militāro sadarbību. Viņš sacīja, ka Phenjana "nopietni uztver mūsu vienošanos".

"Ko un kā mēs darīsim, tā jau ir mūsu darīšana," sacīja Putins, nesniedzot nekādu sīkāku informāciju par Ziemeļkorejas karaspēka nosūtīšanu uz Krieviju un tās mērķiem.

"Paskatīsimies, kā šis process attīstīsies," piebilda kara noziedznieks, bet pēc tam sacīja, ka Krievijas bruņotie spēki šobrīd Ukrainā darbojas "pārliecinoši visās frontēs".

Kijiva: Kurskas apgabalā ieradušās pirmās Ziemeļkorejas karavīru vienības

Pirmās Ziemeļkorejas karavīru vienības, kas tika apmācītas Krievijas austrumu poligonos, jau ir ieradušās karadarbības zonā, un trešdien tās manītas Krievijas Kurskas apgabalā, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

Ziemeļkorejas karavīri tiek apmācīti piecos poligonos Krievijas austrumdaļā, arī netālu no Usurijskas un Ulanudes.

Krievijā izvietoto Ziemeļkorejas karavīru skaits šobrīd ir aptuveni 12 000, viņu vidū ir 500 virsnieku, arī trīs Phenjanas ģenerāļi, liecina HUR dati.

Maskava iecēlusi Krievijas aizsardzības ministra vietnieku Junusbeku Jevkurovu par personu, kas atbild par Ziemeļkorejas karavīru apmācības un adaptācijas pārraudzību.

Dienvidkoreja, atsaucoties uz saviem izlūkdienestiem, prognozē, ka līdz decembrim no Ziemeļkorejas uz Krieviju tiks nosūtīti aptuveni 10 000 karavīru.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu