Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Lukašenko komentē Ziemeļkorejas iesaistīšanos karā Ukrainā (5)

Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko Krievijā notiekošā BRICS samita laikā sniedzis interviju raidsabiedrības BBC žurnālistam Stīvam Rouzenbergam. Tajā viņš norādīja, ka Ziemeļkorejas karavīru iesaiste Krievijas karā Ukrainā būtu pamatīgs eskalācijas punkts. 

Lukašenko noliedza, ka Ziemeļkoreja vispār uz Ukrainu būtu nosūtījusi karavīrus, lai palīdzētu Krievijai. "Zinot viņa raksturu, [Krievijas diktators Vladimirs] Putins nekad necenstos pierunāt citu valsti iesaistīt tās armiju Krievijas speciālajā operācijā Ukrainā."

Uz Rouzenberga jautājumu, kā uz to skatīties gadījumā, ja ziņojumi tiek apstiprināti, Lukašenko atbildēja: 

"Ja frontē atrastos jebkādas trešās valsts, tostarp Baltkrievijas, spēki, tas būtu solis ceļā uz konflikta eskalāciju."

"Pat ja mēs iesaistītos karā, tas būtu ceļš uz eskalāciju. Kādēļ? Jo jūs, anglosakši, uzreiz teiktu, ka cita valsts uzreiz palīdz vienai pusei. Un tādā gadījumā uz Ukrainu tiktu nosūtīti NATO karavīri."

Rouzenbergs diktatoram tālāk pajautāja, vai Putins jebkad viņam lūdzis sūtīt baltkrievu karavīrus uz Ukrainu. Lukašenko to noraidīja.

"Nekad. Ne viņš, ne [bijušais Krievijas aizsardzības ministrs] Sergejs Šoigu, ne tagadējais aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs nav pacēluši šo jautājumu," atbildēja Lukašenko. 

Tomēr Baltkrievija Krievijas izvērstajā karā ir spēlējusi savu lomu. Krievijas karavīri 2022. gada februārī Ukrainā daļēji iegāja no Baltkrievijas teritorijas.

Lukašenko Rouzenbergam norādīja, ka nav devis Putinam atļauju izmantot viņa valsts teritoriju Krievijas armijas vajadzībām. Turklāt Putins to pat nav prasījis. 

"Viņš nepiezvanīja man. Un es nepiezvanīju viņam. Tie ir viņa karavīri, viņam ir visas tiesības tos izvietot jebkur, kur viņam tīk."

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu