Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Ne tikai Ungārija un Slovākija. Medijs nosauc NATO dalībvalstis, kuras neatbalsta Ukrainas uzaicināšanu

Foto: AP/Scanpix

Septiņas NATO dalībvalstis iebilst pret ieceri Ukrainai nosūtīt aicinājumu pievienoties aliansei. Starp tām ir Ungārija un Slovākija, kuras premjerministri Viktors Orbāns un Roberts Fico ir pauduši vairākus Kremlim draudzīgus paziņojumus, un dalībvalstis, kuras ir paudušas atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, vēsta ASV izdevums "Politico". 

Atsaucoties uz avotiem Vašingtonā, medijs raksta, ka Vācija un ASV ir lielākās NATO dalībvalstis, kuras gausi reaģē uz Zelenska aicinājumu nekavējoties uzaicināt Ukrainu pievienoties NATO. Šo valstu līderi baidās tikt ierauti karā ar Krieviju.

Tālāk seko Ungārija un Slovākija. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns bloķēja Ukrainas ieroču piegādēm paredzēto Eiropas Savienības (ES) finansējumu.

Savukārt Slovākijas premjerministrs Roberts Fico oktobra sākumā brīdināja, ka Ukrainas pievienošanās NATO "būs labs Trešā pasaules kara pamats" un solīja, ka "to nekad neatbalstīs".

Kāda NATO amatpersona laikrakstam sacīja, ka pret Ukrainas aicināšanu uz dalību aliansē iebilst arī Beļģija, Slovēnija un Spānija, kuras "slēpjoties aiz ASV un Vācijas".

Cits avots norāda, ka šīs valstis "aicinājuma ideju atbalsta abstrakti, bet, tiklīdz tā varētu tikt realizēta", tās pret to vairāk iebildīs. Tās ir nostādītas pretrunā, piemēram, ar Baltijas valstīm un Poliju, kuras vairāk atbalsta Ukrainas dalību NATO. 

Vienlaikus ar "Politico" runājušās amatpersonas uzsvēra, ka ne ASV, ne Vācija neizslēdz Ukrainas iespējamo pievienošanos aliansei. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija jau ilgu laiku teikusi, ka Ukrainas pievienošanās NATO notiks pēc kara beigām, taču precīzs laika grafiks nav noteikts.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu