Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Igaunija ir gatava pārņemt no Latvijas de Tolli pieminekli (2)

Apķēpāts piemineklis ģenerālfeldmaršalam Mihailam Barklajam de Tolli Esplanādē.
Apķēpāts piemineklis ģenerālfeldmaršalam Mihailam Barklajam de Tolli Esplanādē. Foto: Lita Millere/LETA

Trešdien, 16. oktobrī Rīgas dome atbalstīja Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu. Tomēr Igaunijas Tervas pagasta vērtējumā pieminekli varētu pārvest uz Igauniju, vēsta "Postimees".

Tervas pagasta tuvumā atrodas de Tolli mauzolejs.

Pēc Tervas pagasta priekšsēdētāja Maido Rusmanna domām vēstures pārvērtēšanai ir jābūt zināmām robežām.

"Ja mēs domājam par de Tolli kā par personu, tad viņš bija baltvācu-skotu izcelsmes militārais komandieris, kurš kalpoja cariskajai Krievijai. Vienlaikus ir svarīgi saprast, kāpēc [de Tolli] mauzolejs atrodas šeit - viņam piederēja Jegevestes muiža un viņš vēlējās šeit dzīvot. Un, kas šajā stāstā ir ievērojams - viņš esot iemācījies igauņu valodu," laikrakstam “Aktualnaja kamera” stāstīja Rusmans.

Viņaprāt, Rīgas pieminekli varētu pārvietot uz Jegevesti.

De Tolli pieminekli Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913.gadā. 1915.gadā Barklaja de Tolli statuju demontēja, bet postaments palika. 2002.gadā pēc uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta atjaunota statujas kopija. Uzņēmējs savulaik centās Rīgas pilsētvidē "iedabūt" arī Krievijas cara Pētera I statuju.

Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde neiebilst pret pieminekļa postamenta pārvietošanu, jo tas nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis. Tajā pašā laikā tam ir kultūrvēsturiska vērtība, un tādēļ nav pieļaujama postamenta iznīcināšana.

Plānots, ka pēc demontāžas skulptūra tiktu atgriezta Gombergā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu