Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Nacionālā apvienība rosina vēl pusgadu atbalstīt hipotekāro kredītu ņēmējus

Nacionālās apvienības logo.
Nacionālās apvienības logo. Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālā apvienība (NA) rosina turpināt finansiālu atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem, no komercbanku peļņas sedzot iedzīvotājiem daļu no procentu maksājumiem, informē partijā.

Šobrīd likums nosaka, ka esošais atbalsts kredītu ņēmējiem tiks sniegts līdz 2024.gada beigām. NA aicina turpināt atbalsta izmaksu līdz 2025.gada 30.jūnijam, jo EURIBOR procentu likmes nesamazinās tik strauji, kā cerēts, tādēļ, partijas ieskatā, vēl pusgadu iedzīvotājiem būtu nepieciešams atbalsts.

"Budžeta komisijā izstrādātais atbalsta mehānisms ļāva novirzīt banku rekordlielo peļņu par labu iedzīvotājiem un ģimenēm, kuras saskārās ar grūtībām nomaksāt kredītu procentu maksājumus par savu vienīgo mājokli, norāda komisijas loceklis, NA deputāts Artūrs Butāns.

"Eiropas Centrālās bankas dati rāda, ka gada laikā EURIBOR likmes samazinās lēni, tāpēc būtu tikai samērīgi turpināt atbalsta izmaksu vēl sešus mēnešus, jo ir indikācijas, ka procentu likmes stabilizēsies," pauž Butāns.

NA priekšlikums paredz saglabāt esošos kritērijus un kompensāciju izmaksāt tiem, kuri slēguši līgumu ar kredītiestādi līdz 2023.gada 31.oktobrim un kuru mājokļa kredīta summa nepārsniedz 250 tūkstošus eiro.

Atbalsts aizņēmējiem tiek maksāts tikai par procentu maksājumiem, nevis par kredīta pamatsummu. Atbalsta apmērs ir 30% no veiktajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divi procentpunkti no periodam noteiktās kopējās aizņēmuma likmes. Maksājums tiek segts no kredītiestāžu maksātās virspeļņas nodevas.

Valdošā koalīcija tā vietā virza Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksas.

Ar solidaritātes iemaksām plānots 2025.gada budžetā iegūt 96 miljonus eiro, 2026.gadā - 60,8 miljonus eiro, bet 2027.gadā - 66 miljonus eiro.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu