Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Parlamentāriešiem būs jālemj par deputāta Pučkas nosūtīšanu uz valodas pārbaudi

Saeimas deputāts Viktors Pučka.
Saeimas deputāts Viktors Pučka. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimai būs jālemj par opozīcijā esošās partijas " Stabilitātei" deputāta Viktora Pučkas nosūtīšanu uz valodas pārbaudi, žurnālistiem pēc slēgtās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdes pavēstīja komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS).

Viņš norādīja, ka komisija sēdes laikā sniedza atzinumu par to, vai partijas " Stabilitātei" deputāti Jefimijs Klementjevs un Pučka nosūtāmi uz valodas pārbaudi. Sēdē pēc "dziļām diskusijām", uzklausot arī Valsts valodu centra (VVC) speciālistu atzinumu, balsojot pieņemts lēmums, ka Klementjevs nav sūtāms uz valsts valodas pārbaudi, turpretim Pučkam pārbaude ir jāveic.

"To, kā kurš deputāts balsoja, es nevaru atklāt," teica Vucāns, atgādinot, ka sēde bija slēgta, kas liedz viņam tiesības izpaust šādu informāciju.

Vucāns, paužot savu viedokli, norādīja, ka viņam ir pārliecība, ka Klementjeva zināšanas ir uzlabojamas. "Klementjeva darbs Saeimā ir jēgpilns, tāpēc es atturējos balsojumā par Klementjeva nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi," viņš piebilda.

Pučka medijiem pēc sēdes teica, ka pats uzskata, ka valsts valodu zina gana labi, bet tā nedomā Valsts valodas centrs. "Nav augstākajā līmenī valsts valodas zināšanās," teica Pučka. Blakus esošais "Stabilitātei" Saeimas frakcijas vadītājs Aleksejs Rosļikovs, papildinot Pučkas sakāmo, piebilda, ka Pučkam valsts valodas zināšanas esot C1 līmenī.

Klementjevs teica, ka viņam pirms četriem mēnešiem jau bijusi valsts valodas pārbaude. Viņš strādā, lai valsts valodas zināšanas uzlabotu. Vienlaikus viņš uzskata, ka valodu zina pietiekamā līmenī, lai pildītu amata pienākumus.

Rosļikovs pauda pārliecību, ka Pučka valsts valodu zinot pietiekamā līmenī, lai pildītu savus pienākumus. Viņš arī pauda viedokli, ka komisijas lēmums esot bijis "daļēji politisks".

"Nav mērķis izvairīties, mērķis saņemt objektīvu vērtējumu," par valodas pārbaudi, ja parlamentārieši pieņems lēmumu sūtīt Pučku uz pārbaudi, teica Rosļikovs.

Saeimas Kārtības rullis paredz, ka atbildīgā komisija mēneša laikā slēgtā sēdē izvērtē lēmumprojektu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi un sniedz parlamentam atzinumu par to.

Uz Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi bija aicināti "Stabilitātei" deputāti Klementjevs un Pučka, kā arī VVC pārstāvji.

Lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi iekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā ne vēlāk kā desmit dienas pēc atbildīgās komisijas atzinuma iesniegšanas parlamentam.

Ja Saeima pieņem lēmumu par deputātu nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi, šo pārbaudi ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas deputāti veic Valsts izglītības satura centrā. Pārbaudi šajā termiņā drīkst veikt ne vairāk kā divas reizes. Ne mazāk kā desmit deputāti var iesniegt lēmuma projektu par valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu, nosaka Saeimas Kārtības rullis.

Gadījumā, ja ir konstatēts, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim vai deputāts noteiktajā termiņā nav ieradies uz pārbaudi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 15 dienu laikā iesniedz Saeimai lēmuma projektu par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā nodeva jautājumu par frakcijas "Stabilitātei" deputātu nosūtīšanu valsts valodas pārbaudei pēc frakciju "Jaunās vienotības" un Nacionālā apvienības rosinājuma.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu