Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

"Straume" triumfē animācijas filmu festivālā Losandželosā

Kadrs no Ginta Zilbaloža filmas "Straume".
Kadrs no Ginta Zilbaloža filmas "Straume". Foto: Publicitātes foto

Režisora Ginta Zilbaloža animācijas filmu "Straume" Latvijā noskatījušies 100 000 skatītāju, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Līdz šim filma ieguvusi 16 starptautiskas balvas - otrdien, 22.oktobrī, tā triumfēja animācijas filmu festivālā "Animation is Film" Losandželosā, kur ieguva galveno žūrijas balvu.

Matīsa atzīmē, ka gandrīz divus mēnešus Zilbaloža animācijas filma ir Latvijas kinoteātros apmeklētāko filmu topa augšgalā. Filma kinoteātros un demonstrēšanas vietās pulcējusi jau 100 000 skatītāju, tādējādi kļūstot par vienu no populārākajām pašmāju filmām uz lielajiem ekrāniem kopš neatkarības atjaunošanas.

Savukārt no nākamās nedēļas sāksies "Straumes" izrādīšana kinoteātros citur pasaulē - 30.oktobrī gaidāma pirmizrāde Francijā, no 4.novembra filmu rādīs Islandē, 7.novembrī sekos demonstrēšana Itālijā, bet no 22.novembra filmu demonstrēs Ziemeļamerikā. Tuvāk Ziemassvētkiem tā nonāks kinorepertuārā Benilukss valstīs, Vācijā un Austrijā.

"Straume" ir nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākā animācijas filma", kas šogad pēc jaunajiem balvas noteikumiem nozīmē, ka filma automātiski izvirzīta arī kategorijā "Labākā Eiropas filma". Tāpat filma nominēta prestižajai Eiropas parlamenta "LUX" skatītāju balvai, kas ir atvērta skatītāju balsojumam visā Eiropā.

Animācijas filma ir 3D animācijas tehnikā veidots stāsts par individuālistu Kaķi, kurš lielu plūdu laikā spiests pamest mājas un patverties nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu jaunajā un cilvēku neapdzīvotajā pasaulē, Kaķim jāmaina savi paradumi un jāsadarbojas ar Suni, Kapibaru, Lemuru un Putnu.

Filmas "Straume" radošajā komandā ir režisors, producents, scenārists un mākslinieks Zilbalodis, producents un scenārija līdzautors Matīss Kaža, producenti Rons Diānss un Gregorijs Zalkmans, skaņu režisors Gurvals Koiks-Gallass, galvenais animators Leo Silī-Pelisjē, mūzikas autori Zilbalodis un Rihards Zaļupe, vizuālo efektu mākslinieki Konstantīns Višņevskis un Mārtiņš Upītis.

LETA jau rakstīja, ka filmu "Straume" Latvija izvirzījusi sacensībai par ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu