Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

ASV par vēlēšanām Moldovā: Krievija darīja visu, kas tās spēkos

Foto: AFP/SCANPIX

ASV otrdien paudušas bažas par Krievijas iejaukšanos Moldovas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

3.novembrī paredzētās vēlēšanu otrās kārtas priekšvakarā "Savienotās Valstis joprojām ir satrauktas, ka Krievija atkal mēģinās neļaut moldāviem īstenot savas suverēnās tiesības izraudzīties savus līderus," teikts ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena paziņojumā.

"Krievija darīja visu, kas tās spēkos", lai izjauktu svētdien notikušo vēlēšanu pirmo kārtu un referendumu par eiropeiskā ceļa izvēli, tajā skaitā nelikumīgi finansējot prokrieviskās partijas, pērkot balsis, izplatot dezinformāciju un rīkojot kiberuzbrukumus, teikts paziņojumā.

Vašingtona ir atkārtoti brīdinājusi par Krievijas mēģinājumiem iejaukties Moldovas iekšējās lietās, lai apturētu tās centienus pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Kā ziņots, Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarēja pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, bet referendumā vēlētāji ar minimālu balsu pārsvaru atbalstīja eiropeiskā ceļa izvēli.

Sandu ieguva 42% balsu, bet viņas galvenais sāncensis - prokrieviski noskaņotais bijušais ģenerālprokurors Aleksandrs Stojanoglo - gandrīz 26% balsu.

Referendumā 50,46% vēlētāju atbalstīja ierosinājumu konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos ES, kamēr pret to balsoja 49,54%.

Moldovas varasiestādes paziņojušas, ka Krievija valstī iepludinājusi vairāk nekā 15 miljonus ASV dolāru, lai uzpirktu aptuveni 130 000 vēlētāju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu