Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

VIDEO Ar MĪ ģenerēts kailfoto – nevis joks, bet noziegums. Kā rīkoties, kad tas publicēts internetā?

Foto: Korawat photo shoot/Shutterstock

Aktīviste Selma Levrence sociālo tīklu platformā "X" nesen dalījās ar savu fotogrāfiju. Kāds anonīms lietotājs ar mākslīgā intelekta palīdzību jauno sievieti izģērba un viltus kailfoto publicēja internetā. Latvijas likumsargi atgādina, ka šāda darbība ir pretlikumīga, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Datu valsts inspekcija šādā situācijā aicina vērsties Valsts policijā, bet policija – Datu valsts inspekcijā. Lai gan ieraksts ir dzēsts, jāatceras – internetā publicētais tur paliek uz visiem laikiem. 

Levrence norādīja, ka pašlaik konsultējas ar juristiem, lai vērstos Valsts policijā. Plānots arī vērsties Datu valsts inspekcijā, jo šis nodarījums skar arī biometriskos datus.

Datu valsts inspekcija Latvijas Radio norādīja, ka līdz šim nav risinātas šādas problēmas. Ja persona uzskata, ka attēls vai tā publicēšana ir radījusi kaitējumu, inspekcija iesaka tiesāties par goda un cieņas aizskārumu.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts LTV norādīja, ka šādas problēmas ar mākslīgā intelekta ģenerētiem attēliem kļūst arvien lielākas. 

Video: "Panorāmas" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu