Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Igaunijas vēstniecības darbiniece pētnieciskajā darbā pauž Kremļa propagandu un zaudē darbu

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Mo Wu/Shutterstock

Igaunijas vēstniecības darbiniece atlaista no darba, jo viņa iesniegtajā pētnieciskajā darbā pausti Kremļa propagandai atbilstoši apgalvojumi, vēsta laikraksts "Postimees".

Igaunijas vēstniecības Turcijā vīzu nodaļas sekretāre Marija Saranceva Ankaras Haci Barjam Veli universitātē iesniegusi pētniecisku darbu par nacionālismu Ukrainā, taču tā dēļ zaudējusi darbu, jo Ārlietu ministrija uzskatīja, ka nav iespējams turpināt darba attiecības ar Kremļa naratīvu piepildītā pētījuma autori.

Saranceva 7.martā iesniedza savu pētniecisko darbu universitātē, un universitāte to apstiprināja 28.maijā. Raksts ar nosaukumu "Nacionālisma pieaugums Ukrainā: Eriha Fromma psihoanalītiskā pieeja" tika publicēts akadēmiskajā žurnālā "Journal of Crises and Political Research", kas tiek izdots reizi divos gados.

Savā rakstā, kas balstīts galvenokārt uz Krievijas avotiem, Saranceva apgalvo, ka ukraiņu nacionālisma saknes meklējamas Padomju Savienības sabrukuma radītajā traumā. Viņa arī dēvē 2013.-2014. gada Pašcieņas revolūciju Ukrainā par "valsts apvērsumu", velk paralēles starp mūsdienu Ukrainu un nacistisko Vāciju un Krievijas iebrukumu Doneckas un Luhanskas apgabalā 2014.gadā dēvē par "Luganskas un Doņeckas republiku atdalīšanos".

Akadēmiskajā žurnālā publicētais pētnieciskais darbs, visticamāk, nebūtu piesaistījis lielu uzmanību, un Igaunijas Ārlietu ministrija par to, iespējams, pat nebūtu uzzinājusi, ja Saranceva savā darbā nebūtu norādījusi savu amata nosaukumu "Igaunijas vēstniecības Ankarā vīzu nodaļas sekretāre". Žurnālu izlasīja kāds Turcijā dzīvojošs Ukrainas pilsonis, kuru īpaši pārsteidza Kremļa viedoklī balstītā darba autores saistība ar Igaunijas vēstniecību. Ukrainis sazinājās ar Igaunijas vēstniecību Ankarā un jautāja, vai šie izteikumi atspoguļo vēstniecības oficiālo nostāju par nesenajiem notikumiem Ukrainā.

"Vai Igaunija piekrīt Marijas Sarancevas apgalvojumiem, ka ukraiņi ir psiholoģiski traumēta, narcistiska, Padomju Savienības sabrukuma nomākta grupa, vai arī viņas Ukrainas salīdzinājumam ar nacistisko Vāciju un viņas Pašcieņas revolūcijas raksturojumam kā valsts apvērsumam? Manuprāt, Igaunija - valsts, kas pati ir smagi cietusi no padomju okupācijas un pašreizējā Krievijas hibrīdkara un ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām pašreizējā karā, - nevēlētos, lai to saista ar tās vēstniecības darbinieka analīzi, kurā tieši atbalstīta Krievijas propaganda un pret Ukrainu vērsti naratīvi," Igaunijas vēstniecībai rakstīja Ukrainas pilsonis.

Ārlietu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs Mihkels Tamms laikrakstam "Postimees" norādīja, ka šis akadēmiskais materiāls neatbilst Igaunijas valsts uzskatiem un vērtībām.

"Publicētajam materiālam nav nekāda sakara ar Igaunijas valsti vai Ārlietu ministriju. Ministrija nebija informēta par autores akadēmiskā darba saturu vai plāniem to publicēt, un raksta autore nav pienācīgi saskaņojusi sava darba publicēšanu ar ministriju," komentēja Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Viņš piebilda, ka Ārlietu ministrija ir uzsākusi Sarancevas darba līguma laušanas procesu. "Ārlietu ministrijā nevar strādāt cilvēks, kurš nepiekrīt mūsu redzējumam par Igaunijas ārpolitiku," uzsvēra Tamms.

Ministrija panāca arī to, ka Haci Bajram Veli universitāte no Sarancevas raksta svītroja jebkādas norādes par viņas amatu un saistību ar Igauniju vai Ārlietu ministriju. Ja pagājušās nedēļas beigās rakstā vēl varēja izlasīt, ka Marija Saranceva ir Igaunijas vēstniecības Ankarā darbiniece, tad tagad šī atsauce vairs nav atrodama.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu