Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Skolotāji seksuālās audzināšanas kursu varēs apgūt brīvprātīgi

Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls.
Tukša mācību klase. Ilustratīvs attēls. Foto: BlurryMe/Shutterstock.com

Skolotāji no nākamā gada 1. septembra pēc brīvas izvēles varēs apgūt profesionālās kompetences pilnveides programmu "Seksuālā izglītošana: starptautiskā pieeja" 16 stundu apmērā, otrdien, 22. oktobrī, nolēma valdība.

Sākotnēji Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvāja kursa apguvi noteikt kā obligātu. Vienlaikus tam iebilda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), aicinot kursa apguvi noteikt kā ieteicamu.

IZM un Latvijas Universitāte martā parakstīja vienošanos par profesionālās kompetences pilnveides programmu pedagogiem "Seksuālā izglītošana: starptautiskā pieeja" sagatavošanu līdz 2024./2025.mācību gadam. Programmas saturs ir balstīts Pasaules veselības organizācijas un UNESCO vadlīnijās.

Programmas apguve nodrošinās vienotu pieeju pedagogu prasmju un zināšanu pilnveidei seksuālās izglītības jomā, padarot to atbilstošu mūsdienu prasībām, norāda IZM, uzskaitot ieguvumus no programmas īstenošanas.

Tiek sagaidīts, ka pēc programmas apguves pedagogi spēs sniegt skolēniem kvalitatīvu, zinātniski pamatotu un vecumam atbilstošu informāciju par seksuālo un reproduktīvo veselību, kā arī atpazīt adekvātu seksuālo uzvedību no kaitējošas un rīkoties atbilstoši situācijai.

IZM uzsver, ka ir svarīgi runāt ar skolēniem par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumu nozīmi cilvēka dzīvē, atbildīgu un cieņpilnu attiecību veidošanu, garastāvokļa izmaiņām, higiēnu, pirmajām attiecībām, kontracepcijas lietošanu, seksuāli transmisīvo infekciju riskiem un profilaksi, kā arī par grūtniecības pārtraukšanas medicīniskajiem, psiholoģiskajiem un sociālajiem aspektiem.

Lai nodrošinātu programmas pieejamību un bezmaksas satura apguves iespējas pedagogiem, tas tiks izvietots Valsts izglītības satura centra bezmaksas mācīšanās platformā "skolo.lv", kur pedagogi pašvadīti apgūs minēto kursu.

Līdz 2025.gada augustam notiks programmas aprobācija. Sākot ar 2025.gada 1.septembri, skolotāji brīvprātīgi varēs apgūt programmu tiešsaistes vidē par valsts budžeta finansētiem līdzekļiem.

Pēc kursa apguves apliecinājums par kursa apguvi tiks reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu