Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Bolīviju paralizējuši plaši Moralesa atbalstītāju protesti

Foto: Reuters/ScanPix

Bolīviju paralizējuši eksprezidenta Evo Moralesa atbalstītāju protesti, kas sākotnēji bija vērsti pret Moralesa iesējamo aizturēšanu saistībā ar apsūdzībām pusaudzes izvarošanā. Tagad tie ir pārauguši plašākos protestos pret Bolīvijas prezidenta Luisa Arses valdību.

Moralesa atbalstītāji nobloķējuši ceļus, kas apgrūtinājis degvielas piegādes uzpildes stacijām un izraisījis pārtikas produktu cenu pieaugumu.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm līdz pagājušajai piektdienai transporta nozare protestu dēļ bija zaudējusi vairāk nekā 8,6 miljonus ASV dolāru. Valsts naftas kompānija YPFB ziņo, ka aptuveni 570 autocisternas ar degvielu ir apstājušās uz ceļiem, kurus bloķējuši Moralesa atbalstītāji.

Kopš pagājušās pirmdienas protesti izpletušies no četriem līdz 18 ceļiem. Lielākā daļu blokāžu izveidotas uz ceļiem ap Kočabambu, kur Moraless pavada lielāko daļu sava laika.

64 gadus vecais Moraless apsūdzēts izvarošanā un cilvēku kontrabandā. Apsūdzības saistītas ar Moralesa seksuālajām attiecībām ar 15 gadus vecu meiteni no jaunatnes politiskās organizācijas 2015.gadā. 2016.gadā meitene dzemdēja bērnu, kura tēvs, domājams, ir Moraless.

Lai gan sākotnējais protestu mērķis bija novērst iespējamo Moralesa aizturēšanu, tagad tie vērsti pret Bolīvijas prezidenta Luisa Arses ekonomikas politiku.

Bolīvija kopš pagājušā gada ir samazinājusi degvielas importu, jo samazinās ieņēmumi no dabasgāzes pārdošanas, kas līdz 2020.gadam bija tās galvenais ārvalstu valūtas avots.

Moraless šobrīd ir galvenais Arses oponents. Abi cīnās par iespēju no valdošās partijas kandidēt 2025.gada prezidenta vēlēšanās.

Moraless noliedz vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un apgalvo, ka tās safabricējusi Arses valdība. Viņa advokāti apgalvo, ka lieta jau ir izskatīta un slēgta 2020.gadā.

Moraless tika ievēlēts prezidenta amatā 2006.gadā un baudīja lielu popularitāti, līdz mēģināja apiet konstitūciju, lai paliktu valsts galvas amatā uz ceturto pilnvaru termiņu.

Par spīti apsūdzībām par 2019.gada vēlēšanu rezultātu viltošanu, viņš savi pasludināja par uzvarētāju, taču bija spiests atkāpties pēc armijas atbalsta zaudēšanas. Cerot tomēr atgriezties amatā, viņš organizējis plašus protestus pret pašreizējo prezidentu, kurš tika ievēlēts ar paša Moralesa atbalstu. Kopš tā laika Arse no sabiedrotā kļuvis par pārliecinātu Moralesa pretinieku.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu