Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Startē NBA "Celtics" bez Porziņģa sāk čempiontitula aizstāvēšanu

Kristaps Porziņģis māj Bostonas faniem pēc NBA titula izcīnīšanas. Foto: EPA/Scanpix

Ar diviem mačiem naktī otrdien sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunā sezona, vienā no tiem pirmo spēli šosezon aizvadot Latvijas basketbolista Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Bostonas "Celtics".

Pagājušās sezonas čempione "Celtics" trešdien plkst.2.30 pēc Latvijas laika savā laukumā uzņems Porziņģa bijušo komandu Ņujorkas "Knicks".

Sezonas ievadā bostoniešiem vēl nāksies iztikt bez Porziņģa. Latvietis jūnijā NBA finālsērijā iedzīvojās retā pēdas savainojumā, kura veiksmīgai sadziedēšanai jūnija beigās nācās veikt operāciju, kas arī liedza Porziņģim vasarā palīdzēt Latvijas valstsvienībai olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Raidījumā "eXi" Žanis Peiners, kurš palīdz Porziņģim individuālajā darbā, atklāja, ka pagaidām atveseļošanās ritot labi un visi treniņi ir vērsti uz rehabilitāciju, un prognozēja, ka Latvijas basketbolists laukumā varētu atgriezties decembrī. Peiners arī minēja, ka iespējams Bostonas komandas organizācija vēlēsies visu sagatavošanās procesu nesasteigt un ļaus latvietim doties laukumā vien pēc Jaunā gada.

Arī "Celtics" ģenerālmenedžeris Breds Stīvenss pirmssezonas mediju dienā uzsvēra, ka Porziņģa atlabšana rit labi, bet Bostonas komandas galvenais treneris Džo Mazulla izcēla, ka "Celtics" jātiecas pēc uzvarām bez latvieša, nezaudējot komandas ritmu.

Pagājušajā sezonā Latvijas basketbolists aizvadīja 57 mačus, izlaižot daļu sezonas dažādu mikrotraumu dēļ, un vidēji izcēlās ar 20,1 punktu, izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas, iekrāja divas rezultatīvas piespēles un 1,9 bloķētus metienus. "Play-off" cīņās latvietis devās laukumā septiņās spēlēs, kurās caurmērā guva 12,3 punktus, izcīnīja 4,4 bumbas zem groziem un bloķēja 1,6 pretinieku metienus.

Ja Latvijas basketbolists izlaidīs sezonas pirmo pusi, var droši paredzēt, ka viņš ne tikai aizvadīs mazāk mačus nekā pagājušajā sezonā un, visticamāk, "Celtics" treneru korpuss Porziņģi laukumā izmantos piesardzīgi, tāpēc arī gūto punktu raža būs mazāka. Neskatoties uz visiem latvieti ierobežojošajiem faktoriem, ESPN apskatnieks Braiens Vindhorsts Porziņģi iekļāva starp Austrumu konferences pieciem labākajiem centra pozīcijas spēlētājiem. Kamēr par Austrumu konferences labāko centru tika nosaukts Filadelfijas "76ers" pārstāvis Džoels Embīds, Porziņģim Vindhorsts atvēlēja ceturto pozīciju.

Pagājušajā sezonā "Celtics" pamatturnīru noslēdza ar labāko uzvarēto un zaudēto spēļu bilanci visā līgā - 64 panākumi un 18 neveiksmes. Izslēgšanas spēļu pirmajās divās kārtās bostonieši ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un Klīvlendas "Cavaliers", savukārt Austrumu konferences finālā ar 4-0 uzveica Indiānas "Pacers". Finālā "Celtics" ar 4-1 bija pārāka pār Dalasas "Mavericks", Porziņģim kļūstot par pirmo Latvijas basketbolistu - NBA čempionu.

Pēc izcīnīta čempiontitula "Celtics" neveica skaļus papildinājumus vasaras laikā, taču pagarināja vienošanās ar vairākiem līderiem. "Celtics" pagarināja līgumu ar Džeisonu Teitamu uz vēl pieciem gadiem, noslēdzot vienošanos par maksimāli iespējamo summu 314 miljoniem ASV dolāru, kas ir jauns līgas rekords. Jaunā vienošanās gan stāsies spēkā tikai ar nākamo sezonu 2025.gada septembrī, paturot Teitamu komandā līdz 2030.gadam. Jauna vienošanās uz četriem gadiem tika noslēgta arī ar Deriku Vaitu. Abi basketbolisti šajā vasarā arī palīdzēja ASV basketbola izlasei Parīzes olimpiskajās spēlēs tikt pie zelta godalgām.

Pēc čempiontitula izcīnīšanas pie jauna četru gadu līguma tika arī uzbrucējs Sems Hauzers, uz diviem gadiem līgums tika pagarināts ar vēl vienu uzbrucēju Ksavjeru Tilmanu, bet ar centra pozīcijas spēlētāju Lūku Kornetu un aizsargu Lonniju Volkeru vienošanās tika noslēgtas uz vienu gadu. Savukārt ar vienu no komandas veterāniem 38 gadus veco Elu Horfordu Bostonas vienībai līgums vēl ir uz šo sezonu.

Tāpat jau pirms pagājušās sezonas "Celtics" pagarināja vienošanos arī ar Džeilenu Braunu un Porziņģi, bet pavasarī ar Džrū Holideju līgums tika pagrināts uz četriem gadiem, tāpēc visiem pieciem pagājušās sezonas pamatsastāva spēlētājiem - Teitamam, Braunam, Vaitam, Porziņģim un Holidejam - ir līgumi arī uz vismaz nākamajām divām sezonām.

"Celtics" pirms sezonas sākuma aizvadīja piecas pārbaudes spēles un tikai pēdējā no tām piedzīvojot zaudējumu, izbraukumā ar 118:119 atzīstot Toronto "Raptors" pārākumu. Bostonas basketbolisti divas reizes pārspēja Denveras "Nuggets", bet vēl pa reizei guva panākumu pār Filadelfijas "76ers" un "Raptors".

Atšķirībā no pagājušās sezonas šogad sezonu planētas spēcīgākajā līgā sāks tikai viens latvietis, taču divvirzienu līgums ar Milvoki "Bucks" ir arī Anžejam Pasečņikam. Viņš kopā ar "Bucks" aizvadīja pilnu pirmssezonas nometni un pārbaudes spēles, taču īsi pirms sezonas sākuma "Bucks" tomēr izvēlējās atteikties no Latvijas centra pozīcijas spēlētāja pakalpojumiem, pārtraucot līgumu.

Tradicionālajā NBA klubu ģenerālmenedžeru aptaujās kā galvenā favorīte uz čempiontitulu tika nosaukta "Celtics", saņemot 83% balsu, kamēr otra tuvākā pretendente uz trofeju Oklahomasitijas "Thunder" saņēma tikai 13% balsu. Pēc komandu ģenerālmenedžeru domām par sezonas vērtīgāko spēlētāju tiks atzīts Šejs Gildžess-Aleksandrs. Par labākajiem spēlētājiem savās pozīcijās tika iebalsoti Luka Dončičs ("Mavericks"), Entonijs Edvardss (Minesotas "Timberwolves"), Teitams, Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks") un Nikola Jokičs (Denveras "Nuggets").

Salīdzinot ar pērnās vasaras draftu, kurā ar pirmo numuru "Spurs" izraudzījās Viktoru Vembanjamu, šovasar drafts raisīja daudz mazāku ažiotāžu, taču ar pirmo numuru atkal tika izvēlēts Francijas basketbolists, Atlantas "Hawks" vienībai tiekot pie uzbrucēja Zakarija Risašē. Kopumā no pirmajiem sešiem drafta numuriem trīs bija francūži.

Pērn par pirmo NBA Kausa uzvarētāju kļuva Losandželosas "Lakers", labākā spēlētāja balvu saņemot Lebronam Džeimsam. Arī šosezon tiks izcīnīts NBA Kauss, komandām aizvadot turnīru no 12.novembra līdz 17.decembrim. Turnīra noslēgumā finālčetrinieka sacensības norisināsies norisināsies "T-Mobile Arena" hallē Lasvegasā, finālspēlei netiekot ieskaitītai regulārā čempionāta kopvērtējumā un statistikā.

Visas 30 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa piecām katrā, balstoties uz to rezultātiem savās konferencēs iepriekšējās sezonas regulārajā čempionātā. Pēc viena apļa turnīra grupu uzvarētājas un vēl divas labākās otro vietu īpašnieces iekļūs ceturtdaļfinālā, kurā uzvarētājas tiks noskaidrotas vienā spēlē. Komandas cīnīsies par iespēju iegūt NBA kausu, bet spēlētājiem tā būs papildu iespēja nopelnīt naudu, līdz pat pusmiljonam dolāru, kas daļai basketbolistu ir aptuvenais atalgojums par vienu spēli, bet citiem iespēja ievērojami papildināt savus ienākumus.

"Celtics" basketbolisti C apakšgrupā tiksies ar Klīvlendas "Cavaliers", Čikāgas "Bulls", Atlantas "Hawks" un Vašingtonas "Wizards".

Kā jau ierasts, pāris regulārās sezonas spēles tiks aizvadītas ārpus Ziemeļamerikas. Vispirms 2.novembrī Meksikā tiksies Maiami "Heat" un Vašingtonas "Wizards", bet 23. un 25.janvārī Francijā divus mačus aizvadīs Sanantonio "Spurs" un Indiānas "Pacers".

Pēc regulārā čempionāta beigām uzreiz izslēgšanas spēlēs iekļūs abu konferenču pirmās sešas komandas, bet 7.-10. vietas ieguvējas no 15. līdz 18.aprīlim cīnīsies "play-in" turnīrā par atlikušajām četrām vietām izslēgšanas spēlēs. Pirmie "play-off" mači tiks aizvadīti 19.aprīlī, bet finālsērijas sākums paredzēts 5.jūnijā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu