Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Jūlija Navaļnaja paziņo, ka kandidēs Krievijas prezidenta vēlēšanās

Foto: AP/Scanpix

Cietumā mirušā Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija atraitne Jūlija Navaļnaja paziņojusi, ka kandidēs uz Krievijas prezidenta krēslu, kad to atstās diktators Vladimirs Putins un valstī atkal būs iespējamas brīvas un godīgas vēlēšanas, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mans mērķis ir valstī nest pārmaiņas. Ja es atgriezīšos Krievijā, es kandidēšu uz prezidenta amatu," intervijā raidsabiedrībai teica Navaļnaja. Intervija tika raidīta dažas dienas pirms Navaļnija grāmatas "Patriots" izdošanas. 

"Mans politiskais pretinieks ir Vladimirs Putins. Es darīšu visu, lai viņa režīms kristu pēc iespējas ātrāk," teica Navaļnaja, kura dzīvo ārvalstīs.

Intervijā Navaļnaja teica, ka vēlas, lai Putins par saviem noziegumiem tiktu tiesāts un sēdētu cietumā Krievijā. 

"Es vēlos, lai viņš tiek turēts tādos pašos apstākļos, kādos tika turēts Aleksejs." Navaļnaja piebilda, ka kopā ar izmeklētāju grupu atradusi pierādījumus Navaļnija nonāvēšanai. Tie tikšot drīz publicēti.

Pēc Navaļnija nāves 2024. gada februārī Navaļnaja paziņoja, ka turpinās vīra iesākto. Krievijas varasiestādes viņu apsūdzēja "ekstrēmismā". 

Navaļnijs nomira neskaidros apstākļos, kad kolonijā Arktikā izcieta 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmistiskas organizācijas vadīšanu". Viņa nāve rietumvalstīs izraisīja pamatīgu sašutumu, vairākas valdības pret Krieviju ieviesa papildu sankcijas. 

Kremlis noliedz iesaisti Navaļnija nāvē.  

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu