Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Informēs par atbalsta iespējām grūtniecēm un sievietēm ar zīdaini smagās situācijās

Grūtniece. Ilustratīvs attēls.
Grūtniece. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Projekta "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" komanda no 31. oktobra īstenos informatīvu kampaņu "Drošībā", lai vēstītu par grūtniecēm un sievietēm ar zīdaini pieejamajām atbalsta iespējām.

Par atbalstu sievietei kritiskā dzīves brīdī 31.oktobrī no plkst.10 līdz 12 Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) telpās notiks preses konference un diskusija "Drošībā". Tiešraidē to varēs vērot Latvijas sabiedrisko mediju un LPS tīmekļvietnē. Tāpat interesenti diskusijai varēs sekot līdzi "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" "Facebook" lapā.

Diskusijā piedalīsies "Glābējsilītes" patronese Evita Zālīte-Grosa, biedrības "Skalbes" valdes priekšsēdētāja Anda Švinka, Rīgas pašvaldības bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Inese Ērgle, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Jana Sīpola, zvērināts advokāts un projekta "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" jurists Juris Beikmanis, "Eko Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts, "Gedeon Richter Latvija" pārstāvniecības vadītāja Evita Jaunzeme, Latvijas Bērnu fonda (LBF) pārstāves, kā arī glābējsilītes projekta vadītājas Laura Zvirbule un Edīte Kaņepāja-Vanaga.

Projekts "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" ir apzinājis nevalstiskās organizācijas Latvijā un izveidojis atbalsta sniedzēju datu bāzi - organizācijas un privātpersonas, kas ir gatavas sniegt bezmaksas emocionālo un praktisko atbalstu grūtniecēm un sievietēm ar zīdaini. Tāpat "Glābējsilīte" joprojām aicina pieteikties cilvēkus un organizācijas, kuriem ir iespējas palīdzēt krīzē nonākušām māmiņām.

Kampaņas gaitā tapušie plakāti tiks izvietoti pašvaldībās, kurās atrodas glābējsilītes, kā arī Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā.

SIA "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts norāda, ka diemžēl šogad atkritumu šķirošanas rūpnīcā Liepājā gada sākumā bija negadījums, kad darbinieki uz atkritumu šķirošanas līnijas kopā ar citiem atkritumiem atrada arī zīdaiņa mirstīgās atliekas.

"Kaut ko tādu mūsu darbinieki nekad nebija atraduši, un mēs ļoti ceram, ka nekad vairs neatradīs, bet, lai tā būtu, mēs iesaistāmies šajā projektā un aicināsim arī citus uzņēmējus darīt to pašu", paudis Aizbalts. Desmit dienas plakāti atradīsies arī atkritumu šķirošanas laukumos dažādās vietās Latvijā, lai atgādinātu par to, ka glābējslilītes ir vieta, kur zīdainis var būt drošībā. Plānots, ka SIA "Eco Baltia vide" aptuveni desmit savos atkritumu šķirošanas laukumos vai šķirošanas punktos izliks lielus paziņojumus ar telefona numuru, kur var zvanīt, ja glābējsilīte varētu būt risinājums, informēja Aizbalts.

Līdztekus tam projekts "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" uzsāk ciešu sadarbību ar krīzes centra "Skalbes" vienoto krīzes tālruni, aicinot ikvienu grūtnieci vai jauno māmiņu, kura ir apjukusi vai šķietamā bezizejā, zvanīt uz tālruni 116123 un saņemt pirmo psiholoģisko un emocionālo palīdzību, kā arī padomu, ko darīt un kurp vērsties tālāk.

Pirms 15 gadiem Rīgā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) tika atklāta pirmā glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai jeb "Baby Box". Patlaban Latvijā ir astoņas glābējsilītes - Daugavpilī, Rēzeknē, Madonā, Valmierā, Jelgavā, Rīgā, Liepājā un Ventspilī.

Projekts "Glābējsilīte" sniedz iespēju izdzīvot un dzīvot bērnam, kura bioloģiskie vecāki ir gatavi izdarīt noziegumu, jo nevēlas savu mazuli. Tā mērķis ir ne tikai izglābt mātes negribēta bērna dzīvību, bet arī rosināt sabiedrībā diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem.

Sociālo projektu "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" Latvijā īsteno sabiedrisko attiecību kompānija "Divi gani", Zvirbule un Kaņepāja-Vanaga sadarbībā ar LBF.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu