Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Aicina savlaicīgi aprīkot auto ar ziemas riepām (1)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Līga Gredzena/LETA

Pazeminoties gaisa temperatūrai naktīs un iestājoties mainīgajiem laikapstākļiem, autovadītājus aicina savlaicīgi aprīkot auto ar ziemas riepām.

Kā aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi", lai arī meteorologu prognoze tuvākajās dienās vēl sola salīdzinoši siltu laiku, naktīs vietām gaisa temperatūra jau var pazemināties līdz nullei vai zemāk un no rītiem ceļi var apledot.

"Latvijas valsts ceļi" arī atgādina, ka no 2024.gada 1.oktobra ir spēkā Ceļu satiksmes noteikumu papildu prasības transportlīdzekļu ziemas riepu marķējumam periodā no 1.decembra līdz 1.martam. Proti, automobiļu un autobusu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa".

Starptautiskais apzīmējums "kalns un sniegpārsliņa" norāda, ka riepai ir veikti noteikti testi un tā ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos.

Tāpat autovadītājiem atgādina, ka minimālais protektora dziļums ziemas riepām vieglajiem auto ir četri milimetri, turklāt šādam rādītājam ir jābūt nevis tad, kad rudenī tiek uzmontētas ziemas riepas, bet pavasarī, kad tās ņem nost.

Savukārt riepas ar radzēm satiksmē atļautas no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Uzņēmumā arī atgādina, ka ziemas uzturēšanas darbi ir vērsti uz to, lai uzlabotu braukšanas apstākļus, taču tie nevar atcelt rudenim un ziemai raksturīgos laikapstākļus un pilnībā novērst to ietekmi uz ceļa segumiem.

Tāpat "Latvijas valsts ceļi" atgādina, ka vasaras riepas ir paredzētas lietošanai pie gaisa temperatūras, kas nav zemāka par +5 grādiem. Aukstākā laikā vasaras riepu gumija kļūst cietāka un tā vairs nevar pilnvērtīgi nodrošināt pietiekamu saķeri ar ceļu.

Turklāt starpsezonā ceļa seguma stāvoklis un līdz ar to braukšanas apstākļi var mainīties ļoti strauji, tāpēc autovadītājiem pēc vasaras sezonas jāpielāgo savi braukšanas paradumi mainīgajiem apstākļiem, jāizvēlas braukšanas apstākļiem atbilstošs ātrums un jārēķinās, ka ceļš var prasīt ilgāku laiku, atgādina "Latvijas valsts ceļi".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu