Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Gruzijā desmitiem tūkstoši cilvēku izgājuši ielās, paužot atbalstu valsts ceļam uz ES

Foto: EPA/Scanpix

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien Gruzijā piedalījās mītiņā virzības uz Eiropas Savienību (ES) atbalstam pirms parlamenta vēlēšanām, kas būs būtisks pārbaudījums valsts demokrātijai un ceļam uz ES.

Sestdien gaidāmajās vēlēšanās līdz šim nepieredzēta rietumniecisko opozīcijas spēku alianse stāsies pretī valdošajai partijai "Gruzijas sapnis", kuru Brisele apsūdz par aizvien autoritārāku rīcību un novirzīšanos no ceļa uz ES.

Desmitiem tūkstoši cilvēku ar ES un Gruzijas karogiem, kā arī plakātiem "Gruzija izvēlas Eiropas Savienību" pulcējās Tbilisi centrālajā Brīvības laukumā.

Pūlim pievienojās arī rietumnieciski noskaņotā Salome Zurabišvili, kura teica, ka mītiņš "parāda, ka Gruzija jau ir uzvarējusi un atkal integrēsies Eiropā".

Viņa uzrunāja arī citas ES kandidātvalsts Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sakot, ka Ukraina karā pret Krieviju "cīnās arī par Gruziju. Jūs uzvarēsiet un mēs kopā iesoļosim Eiropas Savienībā".

Mītiņu organizēja dažādas Gruzijas nevalstiskās organizācijas aicināja svētdien iziet ielās, lai "izvēlētos vienotību, attīstību un Eiropas Savienību".

Gruzijā 26.oktobrī notiks parlamenta vēlēšanas, kurās valdošā partija "Gruzijas sapnis" sacentīsies ar prorietumniecisko opozīciju.

Valdošā partija, ko kontrolē miljardieris Bidzina Ivanišvili, vēlas parlamentā iegūt supervairākumu.

Sākotnēji, 2012.gadā nākot pie varas, partija "Gruzijas sapnis" īstenoja liberālu prorietumniecisku politiku, taču pēdējo divu gadu laikā tā ir pastiprinājusi savu pret Rietumiem un liberāļiem vērsto naidīgo nostāju.

Brisele vairākkārt brīdinājusi Gruziju, ka tā attālinās no savas deklarētās ieceres pievienoties ES. Šogad Brisele iesaldēja iestāšanās procesu pēc tam, kad "Gruzijas sapņa" vadībā parlaments pieņēma pretrunīgi vērtēti "ārvalstu ietekmes likumu", kas ļauj vērsties pret pilsonisko sabiedrību.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlēšanās opozīcijas spēkiem varētu izdoties iegūt pietiekami daudz balsu, lai izveidotu koalīcijas valdību, savukārt analītiķi brīdina, ka pašlaik valdošā partija varētu mēģināt pie varas noturēties neatkarīgi no vēlēšanu iznākuma.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu