Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Amatā stājies Indonēzijas jaunais prezidents

Foto: AP/Scanpix

Indonēzijas prezidenta amatā svētdien, 20. oktobrī, stājies bijušais ģenerālis Prabovo Subianto, kura mērķis ir palielināt pasaulē ceturtās visapdzīvotākās valsts globālo ietekmi.

73 gadus vecais pārliecinātais nacionālists, kurš dienesta armijā laikā apsūdzēts par tiesību pārkāpumiem, svētdien deva oficiālo amata zvērestu parlamentā un oficiāli kļuva par Indonēzijas prezidentu, amatā nomainot Džoko Vidodo.

Inaugurācijas runā bijušais aizsardzības ministrs solīja aizstāvēt visu Indonēzijas iedzīvotāju intereses, cīnīties pret korupciju un aizsargāt demokrātiju.

Subianto ir solījis turpināt līdzšinējo Indonēzijas ārpolitiku, neveidojot alianses, tomēr ir paudis apņēmību būt globāli pamanāmāks.

Inaugurācijas ceremoniju apmeklēja vairāki ārvalstu diplomāti un, piemēram, Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Lamijs un Ķīnas viceprezidents Haņs Džens.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nosūtīja apsveikuma vēstuli jaunajam Indonēzijas prezidentam, sakot, ka tiks saglabāta "cieša stratēģiskā saziņa".

Pēc ievēlēšanas pirms astoņiem mēnešiem viņš devās pirmajā ārvalstu vizītē uz Ķīnu, kā arī ir apmeklējis Krieviju, Austrāliju un vēl vairākas valstis.

Bijušais ģenerālis kļūst par Dienvidaustrumāzijas lielākās ekonomikas, kur ir pasaulē vislielākās niķeļa rezerves, prezidentu. Indonēzijā r 280 miljoni iedzīvotāju, no kuriem apmēram puse nav sasniegusi 30 gadu vecumu.

Subianto un viceprezidenta kandidāts Gibrans Rakabumings Raka, kas ir aizejošā prezidenta Džoko Vidodo vecākais dēls, uzvarēja prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā februārī, saņemot 58,6% balsu.

Subianto kandidēja uz prezidenta amatu trešo reizi. Pirmajās divās reizēs 2014. un 2019.gadā viņš zaudēja populārajam Džoko Vidodo. 2009.gadā viņš kandidēja uz viceprezidenta amatu kopā ar bijušo prezidenti Megavati Sukarnoputri, taču viņiem neizdevās uzvarēt.

Tiesību aizstāvju grupas ir paudušas bažas, ka Subianto varētu ierobežot grūti izcīnītās demokrātiskās brīvības, norādot uz apsūdzībām, ka Suharto valdīšanas beigās viņš licis nolaupīt demokrātijas aktīvistus.

Subianto 1998.gadā tika atlaists no armijas par cilvēku nolaupīšanu. Savienotās Valstis gadiem ilgi atteica viņam vīzu par tiesību pārkāpumiem, taču Subianto noliedz šīs apsūdzības, un viņam nekad tā arī oficiāli tās nav izvirzītas.

Kopš tā laika viņš ir reabilitējis savu tēlu, daļēji pateicoties pārdomātai kampaņai sociālās saziņas vietnēs, kas vērsta uz Indonēzijas jauniešiem un kurā viņš tiek attēlots kā "omulīgs vectētiņš". Popularitāti sekmēja arī Vidodo vecākā dēla izraudzīšanās par savu biedru cīņā par ievēlēšanu prezidenta amatā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu