Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Eksperti: Ziemeļkorejas karavīri varētu arī nesasniegt Ukrainu

Foto: AP/Scanpix

Komunistiskās Ziemeļkorejas armijas karavīri, iespējams, varētu nesasniegt Ukrainu. Tādu viedokli pauž eksperti, norādot, ka nevajadzētu arī pārvērtēt Austrumāzijas nabadzīgākās valsts karavīru kaujas spējas, vēsta UNIAN, atsaucoties uz ārvalstu medijiem.

Saskaņā ar Dienvidkorejas izlūkdienestu datiem Ziemeļkoreja uz Ukrainu var nosūtīt nevis parastus karavīrus, bet gan speciālo spēku karavīrus. Tomēr viņu sagatavotības līmenis esot ļoti zems salīdzinājumā ar īstām "specvienībām", vēsta "The Telegraph".

Izdevums atsaucas uz analītiķa Maksvela Goldšteina jūlija ziņojumu. Tajā norādīts, ka Ziemeļkorejas speciālo spēku karavīru skaits tiek lēsts ap 200 000, kas esot absurdi liels skaitlis. Piemēram, Apvienotās Karalistes gaisa spēku īpašajā vienībā ir tikai 500 karavīru, bet ASV "Delta Force" - aptuveni 2000.

Saskaņā ar ASV Aizsardzības ministrijas Izlūkošanas aģentūras 2021. gada aplēsēm Ziemeļkorejas speciālie spēki ir labi apmācīti, motivēti un apgādāti ar ekipējumu - taču tikai pēc Komunistiskās Ziemeļkorejas standartiem. Faktiski tie atpaliek no attīstīto valstu speciālajiem spēkiem visos aspektos, jo īpaši loģistikas jautājumos.

Eksperti uzsver, ka Ziemeļkorejas speciālie spēki ir kaut kur pa vidu starp parastu kājnieku un Rietumu speciālo spēku karavīru.

Krievijas kultūras vēsturnieks un analītiķis Ians Gārners uzskata, ka Ķīna "pagaidām nav ļoti noraizējusies" par Krievijas un Ziemeļkorejas attiecību uzlabošanos. Taču tas varētu mainīties, ja Pekina nolems, ka Phenjanas un Maskavas alianse varētu kaitēt Ķīnas interesēm pasaules arēnā.

"Ja Ķīna pateiks "nē" [iespējamai Ziemeļkorejas karaspēka izvietošanai Ukrainā], tad tas nenotiks. Krievijai ir ļoti maz ko piedāvāt Ziemeļkorejai salīdzinājumā ar to, ko piedāvā Ķīna, tāpēc, ja Pekina apturēs plāna īstenošanu, šie karavīri var nekad neparādīties frontes līnijā," uzskata Gārners.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesen paziņoja, ka Ziemeļkoreja de facto jau ir pievienojusies Krievijas karam pret Ukrainu. Pēc tā viņš nesniedza sīkāku informāciju.

Savukārt vēlāk kļuva zināms, ka Phenjana nosūtījusi vairākus tūkstošus savu karavīru uz mācībām Krievijā. Saskaņā ar Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes sniegto informāciju, Kremlis vēlas līdz 1. novembrim apmācīt 11 000 korejiešu, lai nosūtītu viņus uz Ukrainu.

Piektdien, 18. oktobrī, tīmeklī parādījies pirmais videoklips, kurā, iespējams, redzami šie karavīri.

Videoklipu, kas uzņemts telpās, publicējis "Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centrs". Tā kadros redzams, kā austrumnieciska izskata karavīriem tiek izsniegts ekipējums.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu