Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Aptaujā atklāj, kuru kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās visvairāk atbalsta Baltijas valstīs (1)

Kamala Herisa un Donalds Tramps.
Kamala Herisa un Donalds Tramps. Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji ASV prezidenta vēlēšanās dod priekšroku demokrātu kandidātei Kamalai Herisai, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" veiktā aptauja.

Aptuveni puse aptaujāto Latvijā (46%) un Igaunijā (53%), kā arī lielākā daļa (70%) Lietuvā dod priekšroku Herisai kā ASV prezidenta amata kandidātei. Gan Latvijā, gan Igaunijā aptuveni trešā daļa aptaujāto nav snieguši konkrētu atbildi par sev tīkamāko ASV prezidenta amata kandidātu.

Savukārt aptuveni piektā daļa Latvijas (21%) un Igaunijas (19%) iedzīvotāju, kā arī 14% Lietuvas iedzīvotāju ASV prezidenta amatā dod priekšroku Donaldam Trampam.

Prezidenta kandidāta izvēlē būtiska ietekme ir tautībai. Kamēr Latvijā 65% latviešu dod priekšroku Herisai un tikai 10% - Trampam, šāda tendence nav novērojama citu tautību aptaujāto vidū.

Cittautiešu vidū lielākais īpatsvars (45%) ir tie, kuri nav snieguši konkrētu atbildi par to, kuram prezidenta amata kandidātam dod priekšroku. Piektā daļa (19%) aptaujāto cittautiešu Latvijā atbalsta Herisu, savukārt trešā daļa (36%) - Trampu.

Spēcīgāks atbalsts Herisai Lietuvā varētu būt skaidrojams ar zemāku citu tautību iedzīvotāju īpatsvaru kopējā populācijā, salīdzinot ar Latviju un Igauniju, secināts aptaujā.

Aptauju pētījumu kompānija "Kantar" veica laikā no 19.septembra līdz 26.septembrim, ar interneta starpniecību Latvijā, Lietuvā un Igaunijā aptaujājot kopumā 3160 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Jau ziņots, ka ASV prezidenta vēlēšanās 5.novembrī sacentīsies ASV eksprezidents Tramps, kurš ir republikāņu prezidenta amata kandidāts, un pašreizējā ASV viceprezidente, demokrātu prezidenta amata kandidāte Herisa.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu