Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Sāk vākt parakstus par kriminālatbildības noteikšanu par koruptīvām darbībām publiskajos iepirkumos

Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana par kriminālatbildības noteikšanu par koruptīvām darbībām publiskajos iepirkumos.

Kā iniciatīvas autors norādīts Jānis Bērziņš. Viņš aicina Krimināllikumā noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos īstenošanu publiskajos iepirkumos.

"Par šo smago konkurences tiesību pārkāpumu uzņēmumus Latvijā var saukt pie administratīvās atbildības. Taču aiz katra karteļa ir konkrētas personas, kas neatbild par radītajām sekām," pauž Bērziņš, norādot, ka Latvijai ir jāseko citu valstu piemēram un jāparedz kriminālatbildība par aizliegtu vienošanos īstenošanu publiskajos iepirkumos.

Iniciatīvas pārstāvis aicina radīt iespēju sodīt uzņēmumu vadību personiski par uzņēmuma koruptīvām darbībām, nevis tikai ar naudas sodiem uzņēmumam.

Ierosinājums Krimināllikumā noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos īstenošanu publiskajos iepirkumos jau ir ticis skatīts Saeimā, taču deputātu vairākums nobalsoja pret to.

Prokuratūra vērsusies valdībā, lūdzot risināt jautājumu par kriminālatbildības noteikšanu saistībā ar aizliegtu vienošanos īstenošanu iepirkumos, nepieciešamības gadījumā solot lūgt arī Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iesaisti.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un vairākas citas atbildīgās institūcijas uzskata, ka par šo smagāko konkurences tiesību pārkāpumu publiskajos iepirkumos būtu jāparedz kriminālatbildība, jo karteļu gadījumā tiek neefektīvi ieguldīti valsts un pašvaldību līdzekļi, kā arī iedzīvotāji nesaņem preces un pakalpojumus par tirgus situācijai atbilstošām cenām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu