Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Sūtījumi ar degbumbām. Lietuvā izmeklē bīstamus DHL sūtījumus uz Rietumeiropu

Foto: DPA / Scanpix

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes uzsākušas izmeklēt gadījumus, kad ar Vācijas loģistikas uzņēmuma DHL starpniecību uz Rietumeiropu nosūtītas paciņas ar degbumbām.

Drošības iestādes tomēr atteikušās komentēt Vācijas medijos izskanējušo informāciju, ka Lietuvā kāds aizturēts saistībā ar tādiem sūtījumiem.

Žurnāls "Der Spiegel" šonedēļ ziņoja, ka Lietuvā aizturēta kāda persona, taču joprojām neesot skaidrs uzbrukumu pasūtītājs.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Elena Martinoniene ziņu aģentūrai BNS piektdien teica, ka pašlaik izmeklēšanā nav informācijas, ko sniegt publiski.

"Prokurors Artūrs Urbelis ir teicis, ka izmeklēšana turpinās un notiek starptautiska sadarbība," viņa piebilda.

Martinoniene detalizētāku informāciju par izmeklēšanu nesniedza, sakot, ka "tā ir saistīta ar nacionālo drošību, tādēļ informācija nav publiskojama".

Arī Valsts Drošības departaments nekomentēja izmeklēšanu, norādot, ka to uzrauga Ģenerālprokuratūra, kurai ir "ekskluzīva rīcības brīvība" izlemt, vai sniegt informāciju par to.

Kompānijas "DHL Lietuva" izpilddirektors Mindaugs Pivorjūns LRT apstiprināja, ka sūtījumu pārvadājumu tīklā patiešām notikuši divi šāda veida incidenti.

Vācijas iekšējās izlūkošanas dienesta vadītājs Tomass Haldenvangs (BfV) pirmdien paziņoja, ka jūlijā Leipcigas lidostā aizdegās sūtījums pirms tas tika iekrauts DHL kravas lidmašīnā.

Kā vēstīja Vācijas ziņu aģentūra DPA, paka, kas Vācijā nonāca no Baltijas reģiona, domājams, pēc ierašanās Leipcigā palika loģistikas centrā, jo aizkavējās reiss tās tālākai transportēšanai. Incidentā loģistikas centrā aizdegās kravas konteiners, un, kā brīdināja Haldenvangs, ja tā būtu aizdegusies, lidmašīnai esot gaisā, lidmašīna avarētu.

Haldenvangs un citi Vācijas izlūkdienestu vadītāji norādījuši, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins jau ilgu laiku Vāciju definējis kā Krievijas ienaidnieku.

Līdzīgs incidents jūlijā noticis DHL noliktavā netālu no Birmingemas, Anglijā. Ugunsgrēku nodzēsa noliktavas darbinieki un ugunsdzēsēji. Nevienā no incidentiem netiek ziņots par cietušajiem.

Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT, atsaucoties uz anonīmu avotu, vēsta, ka sadzīves tehnika ar ierīcēm, kas izraisa aizdegšanos, no Lietuvas ar DHL starpniecību tika nosūtīta uz Lielbritāniju un Vāciju.

Haldenvangs Leipcigas incidentā vainoja "Krievijas spiegošanu un sabotāžu", kas pieaugusi, Maskavai cenšoties radīt haosu Rietumvalstīs, kuras atbalsta Ukrainu.

Arī Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.

Saistībā ar incidentu Lielbritānijā neviena persona nav aizturēta.

Lielbritānijas pretizlūkošanas dienesta MI5 ģenerāldirektors Kens Makalums pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Krievija iecerējusi izraisīt haosu Lielbritānijas ielās.

Makalums sacīja, ka Lielbritānijai jārēķinās ar to, ka Krievija arī turpmāk centīsies izraisīt vardarbību Lielbritānijā. "Mēs esam pieredzējuši dedzināšanu, sabotāžu un daudz ko citu," viņš piebilda.

DHL paziņojis, ka, reaģējot uz vairāku valstu iestāžu veiktajām izmeklēšanām, uzņēmums veic pasākumus, lai "aizsargātu savu tīklu, personālu un aktīvus, kā arī klientu sūtījumus, ieviešot pastiprinātus drošības pasākumus visās Eiropas valstīs".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu