Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Cilvēki ASV šausmās, ka "pusaudži" uzlauzuši robotu putekļsūcējus, lai vajātu mājdzīvniekus

Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Ķīnas zīmola "Deebot X2s" putekļsūcēji kļuvuši par hakeru uzbrukumu mērķi. To lietotāji ziņojuši par vairākiem gadījumiem, kad automātiskais mājas tīrītājs vajājis mājdzīvniekus un izteicis rasistiskas piezīmes, vēsta ārzemju mediji. 

Ziņas par problēmām ar Ķīnas zīmola "Ecovacs" putekļsūcēju modeļiem "Deebot X2s" ir izplatījušās visā ASV. Lai gan mājdzīvnieku izsekošana un rupjību lietojums ir nepatīkams, tas nav lielākais drauds.

Šie roboti ir aprīkoti ar iebūvētajām kamerām, kas palīdz tiem pārvietoties pa telpām, un cilvēki sāk uztraukties, ka ļaundari varētu izmantot šo tehnoloģiju, lai izspiegotu viņus.

Putekļsūcēja lietotājs un Minesotas advokāts Daniels Svensons stāsta: "Kopā ar sievu un 13 gadus veco dēlu skatījāmies televizoru, kad pēkšņi pamanījām, ka putekļsūcējs izdod dīvainas skaņas, kas atgādināja radio traucējumus. Robota balss izklausījās pēc pusaudža."

Arī internetā cilvēki dalījušies pieredzē par līdzīgiem gadījumiem, kad robots izteicis nepiedienīgas frāzes vai sekojis mājdzīvniekiem. Tomēr joprojām nav skaidrs, cik daudz šo ierīču ir uzlauztas.

Medijs "ABC News" ziņo, ka jau iepriekš tika atklātas drošības nepilnības "Deebot X2s" modeļu kameru aizsardzības sistēmā.

Neskatoties uz ziņojumiem un lietotāju satraukumu internetā, Ķīnas kompānija  cietušajiem atbild: "Mēs neesam atraduši nekādus pierādījumus, ka mūsu roboti būtu uzlauzti."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu