Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Latvijā patvērumu pieprasījušas trīs bēgšanas laikā cietušās nelegālās imigrantes

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Latvijā patvērumu pieprasījušas trīs nelegālās imigrantes, iespējams, Somālijas pilsones, kuras bija iesaistītas nesenajā vērienīgajā bēgšanā no Latvijas tiesībsargiem, aģentūra LETA uzzināja Valsts robežsardzē.

Patvērumu tostarp pieprasījušās divas sievietes, kuras bēgšanas laikā tika sašautas.

Sievietes robežsargiem apgalvojušas, ka ir Somālijas pilsones, taču robežsardze vēl veiks pārbaudi par viņu valstisko piederību.

Patlaban sievietes ir aizturētas Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā un ievietotas aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī.

Lēmums par patvēruma piešķiršanu jāpieņem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP). Pārvaldē aģentūru LETA informēja, ka pēc interviju veikšanas triju mēnešu laikā pārvaldei jāpieņem lēmums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu migrantēm vai atteikumu to piešķirt, taču lēmums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt kopumā jāpieņem ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc patvēruma pieprasīšanas. Lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts vēl par deviņiem mēnešiem, tādējādi kopējais lēmuma pieņemšanas periods var sasniegt 15 mēnešus.

Jau ziņots, ka 8.oktobrī robežsardze pierobežā pamanīja viltotu Valsts policijas transportlīdzekli, ar kuru tika pārvadāti robežpārkāpēji. Transportlīdzeklis bija aprīkots ne tikai ar trafarējumu un bākugunīm, bet arī ar viltotu valsts numurzīmi, kāda bijusi īstai policijas automašīnai.

Drīz pēc tam Valsts policija minēto transportlīdzekli pamanīja un sāka aptuveni stundu ilgu pakaļdzīšanos no Jēkabpils novada Lašiem līdz Aizkraukles novada Staburaga pagastam.

Likumsargi ar operatīvo transportlīdzekļu speciālajiem gaismas un skaņas signāliem deva vairākkārtējus rīkojumus iespējamajiem noziedzniekiem apturēt minēto transportlīdzekli, taču tā vadītājs turpināja mēģinājumus aizbēgt. Auto izdevās apturēt tikai pēc tam, kad likumsargi nolēma pielietot šaujamieročus un sašaut tā riepas.

Notikumu gaitā divas nelegālās migrantes tika sašautas, bet dzīvībai svarīgi orgāni neesot tikuši skarti. Vēl vienam no migrantiem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība saistībā ar veselības pasliktināšanos.

Operācijas laikā vienu no iespējamajiem pārvadātājiem izdevās uzreiz aizturēt, savukārt otrs metās bēgt. Personai izdevās noslēpties mežā, kurp viņš izsauca taksometru, ar kuru bija nolēmis turpināt bēgt. Tomēr nekur tālu bēglis netika, jo policija pamanīja aizdomīgā vietā novietotu taksometru un uz to no meža pārvietojamies vīrieti, kas atbilda meklētajai personai. Aizturētie nozieguma organizētāji ir Ukrainas un Baltkrievijas vastspiederīgie.

Pret pārvadātājiem Valsts robežsardze sākusi kriminālprocesu par apzinātu personas nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

43 trešo valstu pilsoņi nogādāti atpakaļ uz robežu ar Baltkrieviju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu