Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO "Stradiņos" trešdien "nobrukusi" elektroniskā sistēma

Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Trešdien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) elektroniskās caurlaižu piekļuves sistēmas kļūmes dēļ kādu laiku nestrādāja personāla lifti un nevarēja atvērt durvis, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Slimnīcā skaidro, ka tā bijusi sistēmas kļūme, ne ārējs uzbrukums.

Par to, ka notikusi kļūme slimnīcas elektroniskajā sistēmā, Latvijas Televīzija uzzināja no kādas slimnīcas darbinieces rakstītā. Bijusi bloķēta piekļuve tām vietām, kurām var piekļūt ar caurlaidi. Darbinieki nevarēja piekļūt arī garderobei.

Slimnīcā savukārt Latvijas Televīzijai skaidroja, ka, tā kā bojājumi bija pašā sistēmā, risināt kļūmes nācās manuāli, un tas prasīja laiku.

"Tas noteikti nebija nekāds kiberuzbrukums. Absolūti nebija saistīts ne ar kādiem apstākļiem, lai radītu kādus draudus slimnīcas darbībai. Tas bija tehnoloģisks bojājums. Principā bojājums, kas no tehnoloģiju viedokļa nevarēja notikt, taču tas notika," stāstīja PSKUS Drošības daļas vadītājs Matīss Šmitiņš.

Viņš atzina, ka tehnoloģiskais bojājums nedaudz aizkavēja atsevišķas darbības, bet ne tādā veidā, kas apdraudētu pacientus, pacientu drošību, darbinieku drošību vai veselību.

Slimnīca esot paredzējusi, ka ārkārtas situācijās telpās, kas ir kritiski svarīgas, var iekļūt arī ar atslēgu, ne vien elektronisko caurlaidi. Tāpat esot speciāla iekārta un kāpnes, pa kurām var pārvietoties paši un pārvietot pacientus.

Plašāk LTV sižetā:

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu