Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Igaunija un Lielbritānija vienojas par augstas gatavības britu brigādes novirzīšanu NATO austrumu flanga aizsardzībai

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Martin Hibberd/Shutterstock

Lielbritānija apņēmusies un plāno stiprināt Igaunijas un NATO austrumu flanga aizsardzību, solot Igaunijā dislocēt tankus "Challenger 3" un norīkot Igaunijas aizsardzībai augstas gatavības brigādi.

To paredz Igaunijas aizsardzības ministra Hanno Pevkura un Lielbritānijas aizsardzības ministra Džona Hīlija Briselē parakstīts divpusējās aizsardzības sadarbības plāns.

"Igaunijas un Lielbritānijas ciešā aizsardzības sadarbība kļūst arvien specifiskāka. Šodien parakstītais plāns ir balstīts jaunajos NATO aizsardzības plānos.

Viens no tā galvenajiem punktiem ir ilgtermiņa vienošanās, ka Lielbritānija norīkos savu 4.brigādi kā pastiprinājumu Igaunijai, kas atradīsies un tiks attīstīta Lielbritānijā augstā gatavībā pastiprināt Igauniju krīzes vai konflikta gadījumā," klāstīja Pevkurs.

No nākamā gada 25.jūlija 4.brigāde būs gatava ātrai pārvietošanai uz Igauniju atbilstoši NATO aizsardzības plāniem un nepieciešamībai.

Ministrs apliecināja, ka Igaunija un Lielbritānija turpinās kopīgi plānot 4.brigādes kaujas komandas aprīkojuma iepriekšēju izvietošanu Igaunijā.

Pevkurs pauda prieku, ka Lielbritānija uz Igauniju varētu novirzīt vismodernāko kaujas aprīkojumu, piemēram, pašgājējas artilērijas sistēmas "Archer", bruņutransportierus ""Boxer" un "Ajax", kā arī tankus "Challenger 3".

Plāns paredz arī regulāras mācības, lai trenētos brigādes pārvietošanai uz Igauniju.

Lielbritānija kopš 2017.gada vada NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu Igaunijā.

Lielbritānija atbalsta arī Igaunijas divīzijas un tās štāba attīstību, nodrošinot ne tikai štāba virsniekus, bet arī komandiera vietnieku, kurš ir britu brigādes ģenerālis. u.

Igaunijas divīziju veido divas brigādes – 1.kājnieku brigāde, kas galvenokārt bāzējas Tapā, un 2.kājnieku brigāde, kas atrodas Dienvidigaunijā.

Aizsardzības ministrija norādīja, ka Igaunija no savas puses nodrošinās vislabāko iespējamo uzņemošās valsts atbalstu Igaunijā dislocētajiem Lielbritānijas karavīriem, arī nepieciešamo infrastruktūru un loģistikas atbalstu.

Divpusējās aizsardzības plāns paredz arī vienošanos par sadarbību kopīgos iepirkumos, kā arī aizsardzības nozares attīstības iespējas.

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR pagājušā gada oktobrī vēstīja, ka Lielbritānija apņēmies norīkot Igaunijas aizsardzībai smago mehanizēto kājnieku brigādi. Gaidāms, ka Lielbritānija divas šādas vienības, kas aprīkotas ar tankiem un kājnieku kaujas mašīnām, uzturēs pastāvīgā gatavībā. Tās ir vienas no spēcīgākajām Lielbritānijas armijas vienībām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu