Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Zelenskis Briselē aizstāvējis savu "uzvaras plānu" (1)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien Briselē Eiropas Savienības (ES) līderu un NATO aizsardzības ministru priekšā aizstāvējis savu "uzvaras plānu", uzsverot, ka Ukrainai jāatrodas spēka pozīcijās pirms jebkādām miera sarunām ar Krieviju.

"Ukraina ir gatava īstai diplomātijai, bet, lai to panāktu, mums jābūt stipriem," tiekoties ar ES 27 valstu līderiem, uzsvēra Zelenskis.

"Krievija ķersies pie diplomātijas tikai tad, kad redzēs, ka neko nevar panākt ar spēku," uzskata Zelenskis. "Tāds ir plāns. Tieši tas ir nepieciešams, un mums ir jārada pareizie apstākļi, lai izbeigtu šo karu."

Zelenskis ir devies uz Vašingtonu, Parīzi, Berlīni, Romu un Londonu, lai popularizētu savu iniciatīvu, taču tā vēl nav izpelnījusies Rietumu galvaspilsētu atbalstu, un viņa aicinājums nekavējoties uzaicināt Ukrainu pievienoties NATO tiek uzskatīts par nereālu.

Zelenskis pēc sarunām Briselē sacīja, ka daudzas dalībvalstis ir paudušas pilnīgu atbalstu Kijivai.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola žurnālistiem norādīja, ka bloks "nepārprotami apstiprina" savu atbalstu Ukrainai un uzskata Zelenska "uzvaras plānu par ceļu uz priekšu".

Taču izskanēja arī atšķirīgi viedokļi. Maskavai draudzīgais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka Zelenska plāns esot "vairāk nekā biedējošs", un aicina Franciju un Vāciju "visas Eiropas Savienības vārdā pēc iespējas ātrāk sākt sarunas ar krieviem".

Zelenskis šodien piedalīsies arī NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē un viņam plānota kopīga preses konference ar NATO ģenerālsekretāru Marku Riti.

Lai gan NATO ģenerālsekretārs Zelenska plānu nosaucis par "spēcīgu signālu", viņš jau trešdien brīdināja, ka neatbalsta "visu plānu", kurā pirmām kārtām tiek prasīts tūlītējs uzaicinājums pievienoties NATO.

Kā jau ziņots, Zelenska plānā noraidīta jebkāda teritoriāla piekāpšanās un pausts aicinājums sabiedrotajiem atcelt ierobežojumus attiecībā uz Rietumu ieroču izmantošanu mērķiem Krievijā. Plāns arī paredz izvietot Ukrainas teritorijā "stratēģiskos atturēšanas līdzekļus, kas nav kodolieroči", lai atturētu Krieviju no turpmākiem uzbrukumiem.

NATO valstis ir paziņojušas, ka Ukrainas ceļš uz dalību aliansē ir neatgriezenisks. Taču ASV un Vācija ir iestājušās pret tūlītēju Ukrainas uzņemšanu, uzskatot, ka tas faktiski novestu aliansi līdz karam ar Krieviju.

Rite šodien atkārtoja alianses nostāju, sakot, ka "nākotnē Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti". "Tieši kad, es tagad nevaru atbildēt," viņš piebilda.

Tomēr, neraugoties uz Ukrainas lūgumu stiprināt tās pretgaisa aizsardzības sistēmas, šonedēļ no NATO nav gaidāmi jauni paziņojumi arī šajā jomā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu