Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Lielbritānija ievieš sankcijas pret Krievijas "ēnu floti"

Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija ir noteikusi sankcijas pret 18 Krievijas naftas tankkuģiem un četriem sašķidrinātās dabasgāzes tankkuģiem, teikts valsts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija norāda, ka tās ir "līdz šim lielākās sankcijas pret [Krievijas diktatora Vladimira] Putina "ēnu floti"."

Noteiktās sankcijas paredz, ka "ēnu flotes" 18 kuģiem ir aizliegts ienākt Lielbritānijas ostās, un tie nevarēs izmantot pasaulē vadošos Lielbritānijas jūrniecības pakalpojumus.

Par "ēnu floti" tiek dēvēti kuģi, kas apiet Krievijas naftas un naftas produktu tirdzniecībai noteiktās sankcijas. Kopējais sankcijām pakļauto naftas tankkuģu skaits ir sasniedzis 43, vēstī Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

""Ēnu flote" cenšas apiet sankcijas un rada skaidrus un reālus draudus. Tie ir draudi videi, piemēram, naftas noplūdes, kas rodas, klaji pārkāpjot drošības pamatstandartus, kā arī draudi pasaules tirdzniecības drošībai," teikts ministrijas paziņojumā.

Jūlijā Lielbritānijas premjerministrs aicināja uz kopīgu rīcību pret "ēnu floti". "Šodien ASV un Kanāda pievienojās 44 Eiropas valstīm un Eiropas Savienībai, lai kopīgiem spēkiem novērstu "ēnu flotes" radītos riskus," paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Ministrija skaidro, ka šādas darbības liedz Putina kara mašīnai būtiskus ieņēmumus. Ministrijas dati liecina, ka naftas tankkuģi, kurus skārušas sankcijas, pēdējā gadā vien Krievijai nodrošinājuši aptuveni 4,9 miljardus dolāru.

Līdztekus pasākumiem pret "ēnu floti" Lielbritānija ir noteikusi sankcijas arī pret četriem sašķidrinātās dabasgāzes tankkuģiem un Krievijas gāzes uzņēmumu "Rusgazdobiča".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu