Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Uzreiz redzamas vājās vietas." Eksperti kritizē Zelenska uzvaras plānu

Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 15. oktobrī valsts parlamentā prezentēja plānu, kurā ieskicēti soļi, kas palīdzēs Ukrainai uzvarēt karā ar Krieviju. Tomēr, kā izdevumā "BILD" raksta politikas analītiķi Bjerns Strīzels un Daniels Beluts, dokumentā ir vairākas acīmredzamas vājās vietas.

Eksperti norāda uz vairākiem jau paustiem Ukrainas lūgumiem, kurus Rietumvalstu partneri ir ignorējuši. 

"Pirmais plāns paredz to, ka Ukrainu uz NATO jāuzaicina "uzreiz". Tomēr NATO ģenerālsekretārs Marks Rite trešdien teica, ka pirms tam Kijivai jāpabeidz reformas. Tāpat nepieciešama prokrievisku dalībvalstu – Ungārijas un Slovākijas – piekrišana. Būtībā Rite jau ir noraidījis plāna pirmo punktu," raksta analītiķi. 

Tāpat Kijiva lūdz atļauju veikt triecienus pa Krievijas teritoriju ar tālās darbības rādiusa ieročiem, izvietot Ukrainā "atturēšanas vienības", papildu pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādes, un paplašināt pret Kremli ieviestās sankcijas. 

Analītiķiem piebalsojis arī kāds anonīms Ukrainas bruņoto spēku virsnieks, kurš teica, ka karš turpināsies vēl vismaz divus gadus – līdz Krievijai beigsies militārie resursi.

"Šie ir labi mērķi, bet mēs esam atkarīgi no Rietumu palīdzības. Vairākās frontes zonās mums joprojām trūkst artilērijas lādiņu, un joprojām trūkst instrumentu, lai aizsargātos pret Krievijas bombardēšanu," teica virsnieks. 

Saskaņā ar Zelenska sacīto miera plāna īstenošana ir atkarīga no Ukrainas partneriem, nevis no Krievijas. Prezidents uzsvēra, ka Krievija necenšas panākt taisnīgu mieru, un agresorvalsts diktators Vladimirs Putins ir sajucis prātā un vēlas karu, personīgi viņš nemainīsies, viņš ir kurls pret visiem citiem.

Pēc Zelenska domām, Ukrainai un tās partneriem kopīgiem spēkiem jāmaina apstākļi, lai karš beigtos, lai Krievija tiktu piespiesta pieņemt mieru.

"Pirmais punkts (un ļoti svarīgs) ir uzaicinājums NATO. Tagad," sacīja Zelenskis, norādot, ka tas uzskatāmi parādītu, kā partneri redz Ukrainas vietu drošības arhitektūrā.

Plāna otrais punkts ir aizsardzība, tā ir neatgriezeniska Ukrainas aizsardzības stiprināšana un kara pagriešana atpakaļ pret Krieviju, tai skaitā kara atgriešana ienaidnieka teritorijā. Šim punktam ir slepens pielikums, pavēstīja Zelenskis.

Trešais punkts ir Krievijas agresijas atturēšana. Arī tam ir slepens pielikums, kuram ir pieeja ASV, Lielbritānijas un Itālijas vadītājiem. Ukraina ierosina savā teritorijā izvietot ar kodolieročiem nesaistītu atturēšanas līdzekļu kopumu pret Krievijas turpmāko agresiju.

Ceturtais punkts ir Ukrainas stratēģiskais un ekonomiskais potenciāls. Arī tam ir slepens pielikums, kas nodots ASV un Eiropas Savienībai (ES). Šis punkts paredz vienošanos ar partneriem.

Piektais punkts attiecas uz pēckara periodu. Tas paredz Ukrainas pieredzes izmantošanu Eiropas aizsardzībai. Kijiva ierosina pēc kara ASV militāro kontingentu Eiropā aizstāt ar Ukrainas armiju, sacīja Zelenskis.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu