Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Analītiķi skaidro, kādēļ Putina izgatavotais Ukrainas sakāves plāns nav iespējams

Foto: Reuters/ScanPix

Tagadējais Krievijas diktatora un kara noziedznieka Vladimira Putina plāns, kā gūt uzvaru Ukrainā, ir mērķēts uz kara paildzināšanu un balstīts uz cerību, ka okupanti nogurdinās Ukrainas aizstāvjus. Tomēr Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi secinājuši, ka šis plāns varētu nest pavisam pretēju efektu – graujošu Krievijas sakāvi, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "UNIAN". 

Putins un Krievijas armijas militārā vadība pavēlēja rīkot uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumu un ziemeļaustrumu frontes līnijā. Tām vajadzēja nogurdināt ukraiņus un neatļaut viņiem savākt pretuzbrukuma operācijām nepieciešamos resursus.

"Putins un Krievijas armija, visticamāk, operāciju laikā uzskatīs iniciatīvas saglabāšanu par stratēģisku prioritāti. Viņi ir pierādījuši savu noturību pret ilgstošām uzbrukuma operācijām, kurās pakāpeniski tiek gūti maznozīmīgi panākumi, kas ir tālu no plānotajiem mērķiem," raksta ISW.

Tagad ienaidnieks cenšas ukraiņus izdzīt no Kurskas apgabala un vienlaikus turpināt ofensīvu Ukrainas austrumos, turpinot virzīties uz ilgtermiņa mērķiem. 

Eksperti ir pārliecināti, ka 2024. gada vasarā uzsāktā Krievijas armijas pastiprinātā ofensīva Pokrovskas virzienā tuvāko mēnešu laikā sasniegs kulmināciju.

Neskatoties uz Krievijas spēku kaujas spējām, Kremlis turpinās veikt stratēģiskas operācijas un centīsies noturēt iniciatīvu tajās, lai noplicinātu Aizsardzības spēkus vēl ilgi pirms šīs kulminācijas.

"Putina uzvaras teorija ir balstīta uz faktu, ka Krievijas karaspēks bezgalīgi ilgi veiks jaunas uzbrukuma operācijas. Tomēr šie uzbrukumi, visticamāk, pasliktinās Krievijas darbaspēka un tehnikas stāvokli tiktāl, ka Krievijas spēki būs spiesti palēnināt ofensīvas tempus vismaz atsevišķos frontes apgabalos. Tas ļaus Ukrainas bruņotajiem spēkiem sasparoties un, iespējams, pārņemt iniciatīvu," norāda ISW.

Pēc ekspertu domām, vidēja un ilgtermiņa ierobežojumi Krievijas militārajam potenciālam un militāri rūpnieciskajam kompleksam iedragās agresora spēju paildzināt karu un nogurdināt Ukrainu.

Analītiķi pievērš uzmanību pastāvīgam kopējo finansiālo stimulu pieaugumam, ar ko Krievijas varas iestādes īsteno karavīru vervēšanu. Tas nozīmē, ka brīvprātīgo rezerves Krievijas armijā izsīkst.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu