Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Upīša piemineklis piedzīvos radikālas pārmaiņas – to pārzāģēs uz pusēm (2)

Piemineklis rakstniekam Andrejam Upītim Kronvalda parkā.
Piemineklis rakstniekam Andrejam Upītim Kronvalda parkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas centrā, Kronvalda parkā, pie topošās Nacionālās akustiskās koncertzāles esošo "Zaļās zemes" autora Andreja Upīša pieminekli pārzāģēs uz pusēm un pēc tam atkal uzstādīs pilsētvidē, pauda ieceres autors, tēlnieks un Rīgas domes deputāts Ivars Drulle ("Par").

Kā paskaidroja Drulle, sākotnēji Upīša piemineklis tiks pārvests uz Rīgas pieminekļu aģentūras teritoriju Varoņu ielā, kur to pārzāģēs vertikāli uz pusēm.

Pēc tam, tiks izraudzīta vieta, kur to novietot atpakaļ pilsētvidē un pieminekļa abas daļas tiks novietotas blakus tādā atstatumā, lai tām cauri var iziet cilvēks.

Atbilstoši Drulles iecerei, līdz ar šīm pārmaiņām Upīša piemineklis gan atspoguļos Upīša dzīves divējādo dabu - gan pozitīvo kā rakstniekam, gan negatīvo kā padomju varas kolaborantam, gan simbolizēs katra cilvēka atšķirīgās puses.

Drulle iepriekš komitejas sēdē norādīja, ka pieminekli transformējot, simboliski tiks nodalīts labais no sliktā, radot "izlīguma pieminekli", kas iegūtu jaunu māksliniecisku un vēsturisku nozīmi, vienlaikus kļūstot par laikmetīgu mākslas darbu un simbolu no pagātnes uz tagadni.

Atvērta palikusi diskusija par to, kur pēc transformācija pieminekli uzstādīt.

Kā ziņots, Rīgas dome šodien atbalstīja Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, kā arī Upīša un Sudrabu Edžus pieminekļu demontāžu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu