Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Graube skaidro, kādēļ rudens būs izšķirošs periods karā Ukrainā (1)

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Foto: Zane Bitere/LETA

Tuvojošais rudens var daudz ko izšķirt karā Ukrainā, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Rudens un ziemas tuvošanās ietekmēs bruņutehnikas pārvietošanos karadarbības operācijas, taču vēl joprojām būs izmantojami ceļi. Vienlaikus politiskajā dimensijā visi, tostarp Eiropa, raugās ASV virzienā, kur novembrī paredzētas prezidenta vēlēšanas.

Eiropa kļūst nogaidošāka, un ir skaidrs, ka sarunas starp abām karojošajām pusēm kaut kad sāksies, jautājums tikai, kad tās tiks organizētas, uzskata bijušais armijas komandieris. Viņš paredz, ka līdz sarunām abas puses centīsies izkarot sev izdevīgākos nosacījumus.

"Patlaban ir nogaidošāka fāze, jo visi raugās ASV virzienā. Arī tur varbūt izmaiņas, jo nezinām, kā, piemēram, attīstīsies iespējamais konflikts ar Ķīnu, kas var izmantot savus politiskos labumus," piebilda Graube.

Viņš atzina, ka Ukraina diemžēl ir atkarīga no starptautiskā atbalsta, un tās prezidents Volodimirs Zelenskis ārvalstīs izmisīgi meklē šo atbalstu. Arī Krievijai ir vajadzīgs starptautiskais atbalsts, tomēr tai ir arī savas rezerves. Vienlaikus būtisks apstāklis ir abu pušu spējas nodrošināt mobilizācijas rezerves, atzīmēja Graube.

Komentējot to, ka karā pret Ukrainu iesaistīto Krievijas armijas formējumu vidū drīzumā varētu parādīties ziemeļkorejiešu bataljons, Graube norādīja, ka Ziemeļkorejas atbalsts munīcijas un ieroču piegādē Krievijai ir liels, taču dzīvā spēka iesaiste sauszemes operācijās liecina par Krievijas izmisumu, jo pašu pilsoņu mobilizācija rada problēmas.

Graube sprieda, ka ziemeļkorejiešu vienība kā "frontes gaļa" nebūs pati efektīvākā, jo pastāv vairākas nianses, piemēram, valodas ierobežojumi un taktika. Vienlaikus Graube pieļāva, ka krievi ziemeļkorejiešus varētu izmantot specializētās spējās, piemēram, aizsargnocietinājumu veidošanā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu