Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

"Tiesa diemžēl neieklausījās manā aizstāvībā." Nikolajs Puzikovs beidzot komentē pret viņu vērstās apsūdzības (1)

Foto: nikolajspuzikovs/Instagram

Kurzemes apgabaltiesa atstājusi negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru "dziedošajam policistam" Nikolajam Puzikovam par policijas informācijas nodošanu šovbiznesa kolēģim piespriests 6200 eiro naudas sods, informē tiesā. Līdz šim Puzikovs ir atturējies no šīs lietas komentēšanas jebkādā veidā, bet nu izsaka savas domas par notikušo un tiesas spriedumu. 

Puzikovs ierakstā sociālajā vietnē "Facebook" gari un plaši izklāsta savas pārdomas.

Puzikovs tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 329. panta par neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav saistīts ar valsts noslēpumu. Viņš atgādina, ka runa joprojām ir par šādu lietu: "2021. gada 22. novembrī esmu informējis un izpaudis faktu, ka Denisu Stepanovu meklē policija un viņš ir meklēšanā.

Šo notikumu sakarā man ir radušās pārdomas par mūsu tiesu sistēmu un to, kāpēc, dzīvojot Latvijā, es nevaru paļauties, ka tiesa būs taisnīga un objektīva.

Sākšu ar to, ka esmu Valsts policijas darbinieks jau 16 gadus un tā ir mana pamatnodarbošanās," raksta Puzikovs. 

Viņš atgādināja, kāpēc izvēlējās šādu savu dzīves ceļu, uzsverot, ka viņa mērķis bija un ir aizsargāt savu ģimeni un Latvijas iedzīvotāju intereses. 

Tāpat viņš atgādina, ka kalpojis savai valstij, iedzīvotājiem un ar saviem darbiem centies pozitīvi ietekmēt policijas tēlu: "Manuprāt, tas galvenais pienesums ir bijis, ka varu strādāt, kalpot sabiedrībai, cilvēkiem un darīt labu, un ar mūziku es pierādīju, ka policijā strādā talantīgi, draudzīgi, pozitīvi policisti, kas var iedvesmot darīt labu un būt arī likumpaklausīgiem, un mudināju nākt strādāt policijā. Pa šiem gadiem mani tautā ir nosaukuši par "dziedošo policistu". Arī pati Valsts policija ir atzinusi, ka "Nikolajs Puzikovs sabiedrībā ir plaši atpazīstams kā "dziedošais policists" un šo statusu Nikolajs Puzikovs uztur", līdz ar to sabiedrībai jebkura rīcība tiek saistīta ar Valsts policiju un tās tēlu.

Manas tiesības uz aizstāvību šajā krimināllietā ir saistītas ne tikai ar Valsts policijas publisko tēlu, bet šis publiskais tēls ir, pateicoties arī man kā publiskai personai, dziedātājam, māksliniekam, kura dziesmas ir populāras visā Latvijā, un cilvēki ļoti cītīgi seko katram manam dzīves notikumam.

Bet ir jāņem vērā fakts, ka man kā publiskai personai tiesības uz taisnīgu tiesu ir būtiski ierobežotas, jo pirms tiesas sākuma mana lieta jau nonāca interneta portālos un publiskajā telpā, kur pret mani tika sākta linča tiesa un publiski tiku notiesāts pirms tiesas sākuma, to plaši komentēja un aprakstīja lielākie interneta portāli."

Viņš arī paskaidroja, kāpēc līdz šim atturējies no publiskiem komentāriem par šo lietu: "Es no savas puses darīju maksimāli, lai tiesa netiktu ietekmēta, jo neesmu sniedzis nevienu interviju un no publiskiem komentāriem atteicos. Kriminālprocesa likuma 15. pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz lietas izskatīšanu taisnīgā, objektīvā un neatkarīgā tiesā."

Viņš turpina: "Vakar (pirmdien, 14. oktobrī) tiesas priekšā savu vainu neatzinu, jo prokuratūra man izvirzīja apsūdzības un dēļ man celtās apsūdzības redakcijas man tika liegta iespēja šajā krimināllietā iegūt atbildību mīkstinošu apstākli. Liepājas apgabaltiesa uzskatīja, ka pirmās instances spriedumu atstās negrozītu, kurā mani atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma 329. panta un piesprieda man sodu 6200 eiro apmērā. Apsūdzība norādīja, ka manas pārbaudes rezultātā ir iestājušās kaitīgās sekas un ka tika dzēsti vai slēpti lietiskie pierādījumi citā krimināllietā.

Tiesas izmeklēšanā tādi pierādījumi netika iegūti. Es vairākkārtēji uzsvēru gan savos paskaidrojumos, gan liecībās gluži pretēji, ka neesmu radījis negatīvas sekas, ka mans motīvs un patiesais mērķis bija sekmēt izmeklējošo iestāžu darbu, ieekonomēt Valsts policijas resursus un palīdzēt atrast meklēšanā izsludināto Stepanovu, kurš, starp citu, ir sabiedrībā zināma persona un nekad nav slēpies no policijas.

Tiesā biju norādījis, ka manā rīcībā nav Krimināllikuma 329. panta sastāva. Proti, esmu informējis un izpaudis faktu, ka D. Stepanovu meklē policija, bet neesmu izpaudis pirmstiesas izmeklēšanas datus, kā arī jebkādus citus materiālus. Mans patiesais nodoms un mērķis bija sekmēt izmeklējošo iestāžu darbu, ieekonomēt Valsts policijas resursus D. Stepanova meklēšanas darbos. Atkārtošos, ka manu darbību rezultātā nav radies kaitējums nevienai personai.

Uzskatu, ka, pildot dienesta pienākumus, rīkojos tikai likuma ietvaros un visas sabiedrības interesēs un domāju par to, lai valsts varētu ieekonomēt resursus un savus līdzekļus meklēšanas darbos. Proti, vara, ko ir uzticējusi un deleģējusī sabiedrība man kā amatpersonai, ir izmantota sabiedrības, nevis mana personīgā labuma gūšanai. Galu galā – D. Stepanovs pats brīvprātīgi atnāca, pieteicās policijā un nekur neslēpās. Kaut arī norādīju savos paskaidrojumos, ka tā bija neprofesionāla rīcība, kas neizslēdz faktu, ka šajā lietā ir saskatāms disciplinārpārkāpums, tas būtībā skar tikai darba jautājumu.

Mans izdarītais pārkāpums attiecībā pret saņemto sodu ir nesamērīgs.

Viss it kā būtu kārtībā, vainīgie ir noķerti un sodīti. No malas skatoties, nekas īsti nav noticis, bet tiesa diemžēl neieklausījās manā aizstāvībā."

Šī notikuma rezultātā, ja spriedums paliks nemainīgs, tad pazaudēšu savu darbu un arī savu profesiju, kurā esmu strādājis 16 gadus."

Ieraksta turpinājumā Puzikovs dalījās pārdomās arī par to, ka šobrīd Latvijā būtiski trūkst policistu, ugunsdzēsēju, robežsargu, kas stiprinātu iekšējo valsts drošību. Viņš arī norādīja, ka no policijas vairāk aiziet nekā nāk, jo nekas netiekot darīts, lai uzlabotu darba apstākļus policistiem.

"Es uzskatu, ka pārkāpuma sods neatspoguļo patiesību, jo sods ir krietni bargāks, nekā to paredz Krimināllikuma 329. panta soda veidi," savu nostāju pauž Puzikovs.

Noslēgumā viņš piebilda, ka joprojām veic dienesta pienākumus. Viņu var redzēt uz ielām, izsaukumos, notikumos, ceļu satiksmes negadījumos. Puzikovs atkārtoti uzsvēra, ka ar savu darbu lepojas, un uzteica arī kolēģus.

Ar pilnu ierakstu var iepazīties, lasot zemāk. 

Jau iepriekš vēstīts, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) rosināja sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas reģiona pārvaldes teritoriālās struktūrvienības amatpersonu Puzikovu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu privātpersonai.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā IDB noskaidroja, ka Puzikovs, izmantojot dienesta pienākumu pildīšanai paredzētās informācijas sistēmas, ieguva informāciju par paziņas atrašanos meklēšanā kādā policijas lietvedībā esošā kriminālprocesā un iegūto informāciju izpauda minētajai privātpersonai. Informācijas izpaušanas rezultātā tika apgrūtināta pierādījumu iegūšana kriminālprocesa mērķu sasniegšanai.

Puzikovam saistībā ar notikušo ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp uz laiku aizliegums pildīt noteikta amata pienākumus.

Iepriekš laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka Puzikovs kādam reperim atklājis, ka tas izsludināts meklēšanā. Pēc "Latvijas Avīzes" ziņām, šovbiznesā strādājošajam vīrietim "pašam vien zināmu apsvērumu dēļ" bija radušās aizdomas, ka viņš varētu būt izsludināts policijas meklēšanā, tāpēc viņš vērsies pēc palīdzības pie Puzikova, kurš, lai izpalīdzētu reperim, izmantojot sev pieejamās datubāzes, pārliecinājies, ka tā tiešām ir, un informējis viņu par to, tādējādi dodot iespēju sagatavoties procesuālajām darbībām, lai advokāta pavadībā pats ierastos pie izmeklētāja uz nopratināšanu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu