Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

VIDEO Kurzemē vīrietis izvarojis suni. Kāpēc par tik smagu noziegumu tiesa piespriedusi tikai sešu mēnešu cietumsodu? (7)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Buddy van Zutphen/Shutterstock

Sešu mēnešu cietumsods piespriests kādam vīrietim, kurš Kurzemes pusē seksuāli izmantojis pie ķēdes piesietu suni vārdā Lācis. Lai arī suns bijis augumā liels, vien nedaudz mazāks par vilku, tas viņam nenodrošināja pārsvaru pār uzbrucēju, un dzīvnieks nespēja izdzīvot pēc veiktajām darbībām, vēsta raidījums "Degpunktā".

Tiesas spriedumā teikts, ka, "realizējot savu noziedzīgo nodomu, persona A piegāja pie suņa un ne mazāk kā vienu reizi seksuāli izmantoja suni, ievadot suņa anālajā atverē pirkstus, kā arī, atrodoties tupus uz ceļiem, suņa anālajā atverē ievadot savu dzimumlocekli un veicot dzimumaktam līdzīgas darbības, vienlaikus ar rokām turot suni aiz skausta, neļaujot viņam izrauties, tādējādi cietsirdīgi izturoties pret to. Personas A cietsirdīgās izturēšanās rezultātā personai B piederošais suns Lācis gāja bojā, nāvei iestājoties pret suni pielietotās vardarbības dēļ."

No brīža, kad Liepājas pusē notika noziegums, līdz mirklim, kad tika uzsākts kriminālprocess, pagāja divi gadi.

Policisti par noziegumu uzzināja nejauši, iztaujājot kādu citu aizturēto, kurš, tā teikt, nodeva paziņu. 2024. gada augustā jeb vēl pēc gada – notika tiesa, kurā tika nolasīts spriedums.

Kurzemes rajona tiesas tiesnesis Jānis Bumbieris skaidro, ka tiesa ņēma vērā personas cietsirdīgo izturēšanos pret dzīvnieku, kā rezultātā dzīvnieks ir gājis bojā.

"Tiesa ir ņēmusi vērā arī izdarītā nozieguma raksturu. To, ka persona ir izdarījusi mazāk smagu noziegumu, kas bija likuma redakcijā, tajā laikā, kad noziegums tika izdarīts. Suns bija piesiets pie ķēdes," skaidro tiesnesis.

Tiesa šajā gadījumā vīrietim piesprieda tieši tādu soda veidu un mēru, kādu prasīja prokuratūra. Pirms trim gadiem šāds nodarījums vēl tika klasificēts kā mazāk smags noziedzīgs nodarījums, tādēļ sākotnēji paredzētie sodi bija brīvības atņemšana līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai sabiedriskais darbs, vai arī probācijas uzraudzība.

"Nosakot un lūdzot tiesai noteikto sodu, visiem faktiskajiem apstākļiem klāt tika ņemts vērā arī tas, ka apsūdzētais savu vainu atzina pilnībā un izdarīto nožēloja. Šobrīd tiesas piespriestais sods ir stājies likumīgā spēkā," norāda LR prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Tomēr iedzīvotāji, kuri zina par šo notikumu un sekojošo spriedumu, ir pārliecināti, ka tiesa bijusi pārāk humāna un aicina šādās reizēs nesalīdzināt kategorijās cilvēks un dzīvnieks. Viņu vērtējumā sodam noteikti ir jābūt bargākam.

Kā norāda tiesnesis, pēc pēdējiem grozījumiem krimināllikumā, tiesu varai būs iespēja lemt par smagāku soda mēru. Tagad šāds nodarījums tiktu klasificēts kā smags noziegums. Taču tik un tā ne visos gadījumus tā vienkārši var tikt piespriests maksimālais cietumsods – seši gadi.

Bumbieris skaidro, ka termiņš esot noteikts pašreiz spēkā esošajā krimināllikuma redakcijā. Turklāt, lai šādu soda mēru piemērotu, noziegumam ir jābūt izdarītam publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, kā arī tiesai ir jākonstatē vairāki personas vainu pastiprinoši apstākļi.

Arī dzīvnieku aizstāve Danuta Priede norāda, ka soda apmērs patiešām nodarījumam ir neadekvāts, bet tajā pašā laikā nav noteicošs faktors. Svarīgi ir likt cilvēkam saprast to, ka sods ir domāts tam, lai cilvēks labotos.

Viņa uzskata, ka šādam noziedzniekam bija jāpiemēro garš probācijas un pārbaudes laiks pēc cietumsoda izciešanas. Vardarbības ķēdes pārtraukšana ir vienīgais risinājums, lai pēc pus gada brīvībā iznākušais ļaundaris nepastrādātu jaunu noziegumu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu