Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Valdība pārdalīs 1,7 miljonus eiro visaptverošam Ukrainas atbalstam

Ukraina pēc Krievijas triecieniem 26. augustā.
Ukraina pēc Krievijas triecieniem 26. augustā. Foto: OLEKSANDR GIMANOV

Valdība 15. oktobrī nolēma pārdalīt finansējumu 1 736 000 eiro apmērā pasākumu īstenošanai visaptverošam Ukrainas atbalstam un rekonstrukcijai.

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka Ukrainai nodarītie zaudējumi kopš Krievijas kara sākuma ir mērāmi miljardos. Latvija kopš pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām ir sniegusi Ukrainai visaptverošu atbalstu gan militāro, gan nemilitāro nepieciešamību nodrošināšanai, taču Krievijas nodarītie zaudējumi un Ukrainas vajadzības turpina pieaugt.

Finansējumu 1 736 000 eiro apmērā, kuru plānots pārdalīt no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums", paredzēts novirzīt vairākiem pasākumiem Ukrainas atbalstam un rekonstrukcijai, piemēram, civilai atmīnēšanai, kas Ukrainā ir vitāli svarīga, lai padarītu dzīvi drošāku mīnēto teritoriju tuvumā dzīvojošo kopienām, kā arī veicinātu Ukrainas ekonomikas atjaunošanos, atmīnētajām teritorijām kļūstot pieejamām ekonomiskajai darbībai, skaidro ĀM.

Paredzēts veikt iemaksu "The Halo Trust" civilās atmīnēšanas nodrošināšanai Ukrainā 250 000 eiro apmērā. Ukrainā šī organizācija strādā ar mīnu lauku kartēšanu un iegulda arī vietējā darbaspēka apmācībā, tādējādi nodrošinot ilgtspēju.

Plānots arī frontes tuvumā izveidot moduļu slimnīcas. ĀM norāda, ka Krievijas īstenotais karš Ukrainā būtiski ietekmē valsts veselības aprūpes nozari, traucējot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apdraudot Ukrainas iedzīvotāju veselības stāvokli. Pasaules Veselības organizācija sadarbībā ar Ukrainas Veselības ministriju veido modulāras primāras aprūpes iestādes, tādējādi nodrošinot ātru risinājumu akūtai vajadzībai un stiprinot Ukrainas primārās aprūpes infrastruktūru.

Paredzēts veikt iemaksu Pasaules Veselības organizācijā 100 000 eiro apmērā. Iemaksa plānota kā papildinājums iepriekšējai 100 000 eiro iemaksai. Tādējādi par Latvijas līdzekļiem 200 000 eiro apmērā plānots izveidot vienu modulāro veselības aprūpes iestādi.

ĀM akcentē, ka Ukrainas reģionos ar dažādu donoru finansējumu tiek atvērti Ukrainas tiesībsarga reģionālie biroji, lai stiprinātu tiesībsarga funkciju īstenošanu katrā reģionā uz vietas.

Atsaucoties Ukrainas Augstākās Radas cilvēktiesību komisāra pārstāves Černihivas apgabalā lūgumam līdz 2024.gada novembrim aprīkot un atvērt Ukrainas tiesībsarga Cilvēktiesību aizsardzības centru Černihivā, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra sadarbībā ar biedrību "Centrs "Marta"" ir gatavi īstenot šādu projektu. Nepieciešamais finansējums centra izveidošanai ir 100 000 eiro.

Tāpat finansiāls atbalsts tiks sniegts, lai atbalstītu starptautisko cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumu dokumentēšanu, apkopojot informāciju par civilajiem upuriem, kā arī civilās infrastruktūras bojājumiem. Tādejādi ANO Cilvēktiesību uzraudzības misijai Ukrainā tiks novirzīti 150 000 eiro. Misija arī dokumentē atbrīvoto karagūstekņu liecības.

Finansējumu plānots novirzīt arī Ukrainas enerģētikas sektora atbalstam. Starptautiskās Enerģētikas kopienas sekretariāts izveidojis speciālu Ukrainas Enerģētikas atbalsta fondu ar mērķi neitralizēt Krievijas uzbrukumu ietekmi uz kritisko enerģētikas infrastruktūru. Šim mērķim paredzēts veikt iemaksu 400 000 eiro apmērā.

Finansējums nepieciešams arī Ukrainas cilvēku atbalstam ziemas mēnešos enerģētikas infrastruktūras krīzes apstākļos. Paredzēts veikt iemaksu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojam (UNHCR) Ukrainas ziemas reaģēšanas plāna atbalstam 100 000 eiro apmērā.

Pārdalīto finansējumu varētu izmantot arī Ukrainas Eiropas Savienības (ES) integrācijas reformu atbalstam. OECD Ukrainas valsts programma izstrādāta, lai atbalstītu nepieciešamās reformas eirointegrācijai un OECD standartu sasniegšanai. Paredzēts veikt iemaksu OECD Ukrainas valsts programmas budžetā 57 000 eiro apmērā, pēc iespējas piesaistot arī Latvijas eksperta dalību.

Finanšu līdzekļi būs noderīgi arī Ukrainas zaudējumu reģistrēšanai. Eiropas Padome ir izveidojusi zaudējumu reģistru ar mērķi reģistrēt un dokumentēt pierādījumus un prasības par kaitējumu vai zaudējumiem, kas radušies Krievijas agresijas pret Ukrainu rezultātā no 2022.gada 24.februāra. Paredzēts veikt iemaksu reģistram 29 000 eiro apmērā.

Tāpat ar finansējums plānots atbalstīt kara radīto seku novēršanu, veicot iemaksu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai ārpusbudžeta Ukrainas atbalsta programmai 100 000 eiro apmērā. Finansējums nepieciešams arī cilvēktiesību un humanitāro tiesību pārkāpumu izmeklēšanas atbalstam, kam tiks novirzīti 50 000 eiro.

Tāpat paredzēts veikt iemaksu ANO institūcijas birojam projektu īstenošanai Ukrainā 50 000 eiro apmērā. ANO Dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanas institūcija īsteno projektus Ukrainā, kuros tiek sniegta palīdzība sievietēm, kas bruņotā konfliktā cietušas no seksuālas vardarbības.

Finansējums vajadzīgs arī karā skarto bērnu un viņu ģimeņu steidzamo vajadzību nodrošināšanai. Apvienoto Nāciju starptautiskā bērnu fonda jeb UNICEF darbam Ukrainā paredzēts novirzīt 50 000 eiro.

ĀM arī akcentē, ka Ukrainas prezidents 2022.gadā izveidoja humānās palīdzības programmu "Grain from Ukraine". Programma tiek realizēta ciešā partnerībā ar ANO Pasaules Pārtikas programmu. Pārtikas drošība ir būtiska tēma arī Ukrainas miera iniciatīvas ietvaros un atbalstošās valstis paudušas apņēmību turpināt atbalstīt "Grain from Ukraine" programmu. Paredzēts veikt iemaksu programmas īstenošanai 50 000 eiro apmērā.

Latvija iecerējusi sniegt savu artavu arī Ukrainas makrofinansiālajam un reformu atbalstam. Paredzēts veikt iemaksu Pasaules Bankas Ukrainas Atjaunošanas, rekonstrukcijas un reformu trasta fondā (URTF) 250 000 eiro apmērā.Tādējādi tiks stiprināts Latvijas ieguldījums URTF, kam Latvija pievienojās 2023.gadā, veicot iemaksu divu miljonu eiro apmērā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu