Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Velnezeru sāks attīrīt no vēsturiskā fosfora piesārņojuma

Velnezers un daudzdzīvokļu mājas.
Velnezers un daudzdzīvokļu mājas. Foto: Zane Bitere/LETA

15. oktobrī plānots sākt attīrīt Rīgā esošo Velnezeru, aģentūru LETA informēja Latvijas Hidroekoloģijas institūta pārstāve, projekta vadītāja Inta Dimante-Deimantoviča.

Sadarbībā ar ekspertiem no Zviedrijas tiks veikta Velnezera attīrīšana no vēsturiskā fosfora piesārņojuma ar speciāli ezeram uzbūvētu attīrīšanas laivu, izmantojot ALUM attīrīšanas metodi.

Projekta vadītāja skaidro, ka šī metode Zviedrijas ezeros tiek pielietota vairāk nekā 60 gadus. Tajā fosfora savienojumi tiek saistīti ar alumīnija sāļiem. Liekais fosfors tiks noglabāts ezera nogulumos nešķīstošu savienojumu veidā. ALUM attīrīšanas metode ir droša un ātra, un ūdens kvalitātes uzlabošanos varēs novērot jau dažu dienu laikā, jo palielināsies ūdens caurredzamība, viņš skaidro.

Gada garumā Latvijas Hidroekoloģijas institūts sadarbībā ar partneriem no Zviedrijas veicis ezera stāvokļa monitoringu un modeļa izstrādi, lai aprēķinātu precīzu alumīnija sāļu devu. Pašlaik veikti visi nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai Velnezera attīrīšana pilnībā izdotos, pārliecināta projekta vadītāja.

Šodien un rīt ezerā notiks šīs metodes demonstrēšana un eksperti atbildēs uz interesentu jautājumiem.

LETA jau ziņoja, ka ezera attīrīšanu bija plānots sākt jau pavasarī. Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, darbi aizkavējušies projekta īstenotāju dēļ.

Ezera priekšizpētē konstatēts, ka ezera ekoloģiskais stāvoklis ir slikts un to apliecina zivju slāpšana ziemās, kad izveidojas ledus.

Ezera attīrīšana tiks īstenota projekta "Trust Alum" gaitā, risinot Baltijas reģionam aktuālo ekoloģisko problēmu - eitrofikāciju. Viens no attīrīšanas ieguvumiem būs tieši skābekļa apstākļu uzlabošana.

Eksperti norāda, ka ezeru eitrofikāciju izraisa pārlieku liels barības vielu, tai skaitā fosfora daudzums, kas skaidrojams ar izteiktu cilvēku darbības ietekmi Velnezerā. Sadaloties barības vielām, tiek patērēts skābeklis un rodas draudi ezerā dzīvojošajām zivīm.

Velnezers ir beznoteces brūnezers, kas atrodas daudzstāvu māju ielokā - Rīgā, Juglas apkaimē. Pašvaldībā norāda, ka ezers vienmēr bijis nozīmīgs vietējiem iedzīvotājiem - kādreiz te mazgāta veļa, peldināti zirgi, apkārtējā teritorija kādreiz izmantota lauksaimniecībai, līdz tika blīvi apbūvēta.

Projekta kopējais finansējums visiem partneriem ir 497 742 eiro, no kuriem 398 194 eiro sedz "Interreg" programma un 99 548 eiro ir projekta partneru līdzfinansējums.

Attiecībā uz Velnezeru kopējais finansējums ir 11 200 eiro, no kuriem Rīgas pašvaldības līdzfinansējums būs 2240 eiro.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu