Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Braže: Jāturpina stiprināt sankcijas pret Krieviju un tās karu Ukrainā atbalstošajām valstīm

Ārlietu ministre Baiba Braže.
Ārlietu ministre Baiba Braže. Foto: Zane Bitere / LETA

​Ir jāturpina stiprināt sankcijas ne tikai pret Krieviju, bet arī pret valstīm, kuras atbalsta to karā pret Ukrainu, pirmdien, 14. oktobrī, Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Braže uzsvēra, ka ES ir būtiski panākt, lai trešās valstis - tostarp Irāna, Ziemeļkoreja, Ķīna - nesniegtu atbalstu Krievijas agresijas karam pret Ukrainu.

Tāpat Ukrainas sabiedrotajiem jāatceļ jebkādi militārā atbalsta ierobežojumi Ukrainai, norādīja ministre.

"Sankciju spiediens pret Krieviju ir jāturpina un jaunas sankcijas ir jāapstiprina līdz gada beigām," aicināja Braže.

Viņasprāt, ir svarīgi noteikt papildu ierobežojošos pasākumus enerģētikas, tirdzniecības, finanšu, dezinformācijas jomā, un darīt vairāk, lai novērstu iespējas apiet sankcijas. Viņa aicināja noteikt stingrākus pasākumus sankciju apiešanai caur trešajam valstīm un būtiski sašaurināt izņēmumu loku, kuri izsniedz licences divējāda pielietojuma precēm.

Tāpat būtu jānosaka jauni tirdzniecības ierobežojumi ar Krieviju, uzsvēra Braže.

Ministre mudināja darīt visu iespējamo, lai vājinātu Krievijas ekonomiku, kas tai ļauj finansēt tās kara mašinēriju. Viņasprāt, šobrīd redzams, ka ir darīts par maz.

Attiecībā uz sankciju apiešanu pa sauszemi Braže atgādināja, ka 80% no visām eksporta deklarācijām, kas iziet caur Latviju kā ES ārējo robežu, ir uzsāktas citās ES dalībvalstīs. Turklāt Latvijas muitas dienesti ir konstatējuši, ka 90% no sankciju pārkāpumiem ir saistīti ar eksporta deklarācijām, kas izdotas citās ES dalībvalstīs.

Ārlietu ministrijā informēja, ka ceturtdien, 17.oktobrī, darba vizītē Rīgā ieradīsies Eiropas Komisijas īpašais sūtnis sankciju īstenošanas jautājumos Deivids O’Salivans, lai pārrunātu aktuālo situāciju sankciju jomā ar Ārlietu ministrijas ekspertiem, kā arī piedalītos Rīgas konferencē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu